Aleksandar Cvetković, novi košarkaš Igokee za “Glas Srpske”: Sazreo sam u odnosu na prošle epizode

Milan Zubović
Aleksandar Cvetković, novi košarkaš Igokee za “Glas Srpske”: Sazreo sam u odnosu na prošle epizode

Laktaši - Poslije tri godine provedene u Španiji Aleksandar Cvetković vratio se u ABA ligu i naredne sezone nosiće dres Igokee. Ključan faktor u njegovom povratku iz inostranstva bilo je poznanstvo sa nekadašnjim saigračem iz Crvene zvezde Vukom Radivojevićem koji odnedavno obavlja funkciju sportskog direktora kluba iz Laktaša.

- Vuk, sa kojim sa igrao dve ili tri godine bio je prevaga, a poznajem i trenera Aleksandra Trifunovića pa su mi njih dvojica prezentovali planove ekipe tak da sam se brzo odlučio da prihvatim ponudu. Ambicije su veće nego lani i ekipa ne želi da se bori za opstanak već za nešto više kao i da imamo određeni kontinuitet u radu. Ujedno klub mora da dovede i kvalitetna pojačanja jer se i ostali timovi drastično pojačavaju pa moramo da budemo konkurentni. Ipak, u ovom trenutku to je sve dosta daleko i naš tim nije skockan do kraja - izjavio je Cvetković za “Glas Srpske”.

Momak koji igra na poziciji plejmejkera tokom sezone 2016-17 bio je član Manrese u kojoj je prosječno postizao 8,1 poena uz 2,4 asistencije da bi iduće branio boje Estudidijantesa gdje je imao učinak od 4,8 poena i jedne asistencije, a statistiku je popravio prošle sezone kada je u Breoganu imao 9,3 poena i 2,7 asistencija u Endesa ligi.

- Vraćam se iz Španije u ABA ligu čiji kvalitet raste iz godine u godinu i stremi ka evroligaškom nivou. Imao sam motiv i želju da se vratim posle tri godine i sazreo sam u odnosu na ono vreme kada sam igrao na Jadranu te da ću iduće sezone biti na mnogo višem nivou. Skupio sam iskustvo u najjačoj ligi Evrope i definitivno sam drugačiji igrač u odnosu na onog koji je igrao ranije. ABA liga raste, bliže sam kući i to su dovoljni razlozi za povratak - rekao je Cvetković.

Karijeru je započeo u Crvenoj zvezdi sa kojom je stigao i do Evrolige gdje nije dobio mnogo prilike da igra. Nastup u elitnom evropskom takmičenju izborio je u Laktašima koji će uskoro biti njegov novi dom.

- Iako je bilo poodavno dobro se sećam svega. Polufinale protiv Radničkog na Fajnal foru bilo je preteško. Pobeda nam je donosila ispunjenje sna, a poraz skoro katastrofu. U posldnjim sekundama slomili smo Nišlije poenima Radivojevića, a Danilo Mijatović je promašio trojku pa je slavlje moglo da počne. Pošto smo ostvarili primarni cilj sa ove distance čini mi se da smo finale odigrali malo opuštenije, ali možda grešim. U Evroligi sam nastupio na dve utakmice i dobio neke role što je za mene kao 19-godišnjaka u tom trenutku bilo nestvarno - kazao je Cvetković.

Poslije toga njegova karijera nije išla uzlaznom putanjom pa je otišao na pozajmicu u MZT da bi 2015. stigao u Partizan.

- Nekako sam se posle MZT-a izgubio na košarkaškoj mapi mada sam 45 dana trenirao sa Valensijom sa kojom je trebalo da potpišem ugovor, ali nije bilo ništa od toga. Zvao me Metalac da bi me onda nazvao tadašnji trener Partizana Petar Božić i rekao je da zainteresovan da me dovede u svoj tim. Nakon što sam razmišljao nekoliko dana prihvatio sam ponudu koja je u tom trenutku bila najbolja opcija za mene. Na kraju se pokazalo da je to bi odličan potez i da mi je to bila najbolja sezona u karijeri koja me vratila na pravi put - naglasio je Cvetković.

 

Razlike između liga

Špansku ligu nazvao je najboljom na svijetu, ali je naveo neke razlike u odnosu na ABA ligu.

- U Španiji se mnogo više šutira pogotovo za tri poena, mnogo više i brže se igra pik end rol i ima slobodne igre za razliku od ABA gde se dosta forsira pozicioni napad. Karakteristika Jadrana je čvrstina u odbrani što tamo i nije neki poseban slučaj - kazao je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana