Nakon odlaska iz Bijele kuće Obamini bogatiji su nego ikada ranije

Agencije
Nakon odlaska iz Bijele kuće Obamini bogatiji su nego ikada ranije
Nakon odlaska iz Bijele kuće Obamini bogatiji su nego ikada ranije

Tokom osam godina predsjedničkog mandata Barak Obama je imao fiksnu platu, ali je tek odlaskom sa pozicije najmoćnijeg čovjeka na svijetu počeo da gomila bogatstvo.

Ovaj svestrani političar danas zarađuje držeći javne i motivacione govore, zatim od pisanja memoara, a odnedavno i zahvaljujući unosnim filmskim ugovorima.

Bračni par Obama je potpisao ugovor sa produkcijskom kućom Netfliks, koja će snimati različite serijale (igrane i dokumentarne) koji će se baviti temama i problemima kojima su se oni bavili tokom njegovog osmogodišnjeg mandata u Bijeloj kući, kao i njihovim životom nakon odlaska sa vlasti.

Prema Forbsovoj listi najbogatijih i najuticajnijih ljudi svijeta, stanje na računu Baraka Obame iznosi otprilike 40 miliona dolara. To je, prema podacima Forbsa, gotovo 30 miliona više nego kada je 2005. godine ušao u politiku.

Od svog predsjednikovanja ovaj 57-godišnjak je zarađivao oko 600.000 dolara godišnje, a veliki izvor prihoda bila je i knjiga koje je objavio. Pretpostavlja se da je u periodu od 2005. do 2016. godine Obama zaradio preko 15 miliona dolara samo svojim na autorskim radovima.

Međutim, njegova spisateljska karijera još nije gotova. Prošle godine je, zajedno sa suprugom Mišel potpisao ugovore sa izdavačima vrijedne oko 60 miliona dolara, što znači da će se narednih godina njihovo bogatstvo samo uvećavati.

Pored toga, tu su i brojni javni govori koje nekadašnji predsjednik, ali i njegova supruga rado drže. Svaki takav govor naplaćuje se i do 400.000 dolara, a od Obaminog odlaska iz predsjedničke fotelje do danas bilo ih je mnogo.

Poznati bračni par je svjestan da zarada ne dolazi sama i da se bogatstvo može održati samo konstantnim ulaganjem. Zato su Mišel i Barak odlučili da investiraju i u nekretnine. Tokom boravka u Bijeloj kući u vlasništvu su imali i vilu u Vašingtonu, koju su iznamljivali.

To je, prema podacima američkih medija, bila druga najskuplja nekretnina u Vašingtonu. Nakon okončanja drugog mandata, Barak Obama i njegova porodica su se u tu kuću i preselili. Osim toga, oni posjeduju i porodičnu kuću u Čikagu koja vrijedi 2,5 miliona dolara.

Da zaista razmišlja dugoročno bivši američki predsjednik je dokazao kada je otvorio štednju za svoje ćerke Maliju i Sašu, kojom planira da im plati školovanje. Iz tog je prošle jeseni izdvojio novac, kada je starija Malija upisala Harvard.

Otkako se u januaru 2017. godine oprostio od predsjedničke fotelje, Barak Obama živi mnogo lagodnijim životom nego za vrijeme obavljanja funkcije. Zbog toga se sve češće može vidjeti na putovanjima širom svijeta, na luksuznim destinacijama sa suprugom i djecom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana