Aleksandra Ivanković, dizajnerka: Zmijanje.design kulturno nasljeđe prilagođava savremenom čovjeku

Aleksandra Madžar
Aleksandra Ivanković, dizajnerka: Zmijanje.design kulturno nasljeđe prilagođava savremenom čovjeku

“Imaginarium” studio iz Banjaluke nastao je kao spoj esencijalne potrebe za stvaranjem i spleta nepredvidljivih životnih okolnosti.

U nekom trenutku života čovjek se nađe na prekretnici gdje mora da bira ili da se potpuno preda i uklopi u postojeće okvire i formate, ili da rizikuje i vjeruje onom unutrašnjem glasu koji najbolje zna šta su naše mogućnosti i šta to pokreće naše biće u punoj snazi. Prihvativši rizik, svjesna mogućnosti i prilika, odlučila sam se da otvorim studio za “sve što zamislim”, odatle ““Imaginarium” . 

Ovako je počela priča Aleksandre Crnobrnja-Ivanković, osnivača i dizajnera “Imaginarium” studija,  domaćeg brenda visokokvalitetne ručno izrađene odjeće i modnih dodataka od potpuno prirodnih materijala koji ukazuje na istinske vrijednosti kroz dizajn, ugledajući se na tradiciju i potrebe savremenog društva i pojedinca. Do sada su se predstavili sa tri manje kolekcije, a ovih dana i sa prvom ozbiljnijom Zmijanje.design, koju je Aleksandra sama kreirala.

- Studio se bavi dizajnom i umjetnošću u opštem smislu. Trenutno je naglasak na odjevnim predmetima, jer mi je lično to najbliže, iako sam arhitekta po struci. Zamišljen je da postepenim razvojem širi svoju djelatnost na više oblasti dizajna i primijenjene umjetnosti, angažujući saradnike sa različitih polja djelovanja, od likovnjaka, grafičkih i modnih dizajnera, dizajnera namještaja, arhitekata, do animatora, muzičara, videografa, plesača i slično – priča Aleksandra.

Ovo možda, dodaje ona, zvuči kao bućkuriš, međutim ono što se pokušava istaknuti je ona jedna nit koja se prožima kroz sva polja ljudskog djelovanja. 

- Svjedoci smo uspona mašina i iskorišćavanja radne snage širom svijeta, gdje danas možete sve jeftino da naručite sa bilo koje tačke Zemljine kugle. Takođe, pokrenula se nova struja kreativaca, gdje organizovan, smislen i kvalitetan ljudski rad je i te kako na cijeni. Ovo otvara prilike i za nas koji se borimo u našim malim državama, poznati po kreativnosti i istrajnom radu, što se vijekovima iskorišćavalo, ali danas u eri interneta i jednostavnih komunikacija, cijeli svijet postaje jedno tržište – naglašava dizajnerka.

 Dizajn je, smatra ona, nešto što bi trebalo da bude funkcionalno, prije svega, a onda i lijepo.

- Ljudi često težeći da impresioniraju svojim dizajnom, zaboravljaju osnovna načela. Npr. stvari koje radimo, treba da ih radimo s ljubavlju, a ne da hiperprodukujemo radi same produkcije, gdje se gubi posvećenost, što je čest slučaj danas. Takođe, zaboravljaju se potrebe ljudskog bića, te se na uštrb istih koriste jeftini, čak otrovni, materijali i sredstva, krojevi koji ne dozvoljavaju slobodu kretanja, ili pak promovišu kič i golotinju – priča Aleksandra.

    Istinske vrijednosti u ovim slučajevima, ističe ona, se postižu jednostavno izborom prirodnog materijala, slobodne forme i prekrivanjem tijela, jer to odijelu i jeste prvobitna namjena.

- Čovjek se odjećom prvo štiti od vanjskih elemenata, a tek onda ukrašava. Ovo je izdašna tema vrijedna filozofske rasprave pa je neću dalje širiti. Uglavnom ne zaboravite da vaše odijelo uz vaše tijelo govori sve o vama do najsitnijih detalja, šta smatrate vrijednim, do toga kakav ste čovjek – naglašava ona, a ljude koji nose “Imaginarium” komade na sebi opisuje kao slobodne, u najširem smislu te riječi.

Posebnu pažnju u ovom razgovoru, posvetile smo s razlogom posljednjoj kolekciji, jer je Zmijanje.design uvod u istoimeni veliki projekat koji se od maja aktivno sprovodi u sklopu studija. On predstavlja skup različitih faktora koji su sabrani rezultirali da se aktivno počne razmišljati kako o savremenom dizajnu, tako i o dizajnu prošlih vremena.  - Zmijanje.design je projekat kojim će se oformiti internet platforma za promociju tradicije i prodaju proizvoda inspirisanih kulturnim nasljeđem oblasti Zmijanja u najširem smislu. Ne samo zmijanjski vez, nego i duh naroda ovih prostora i te kako može da inspiriše stvaraoca na djelo prožeto ovom idejom. Putem aktuelnih kanala cilj je doći do što većeg broja publike, te je zainteresovati za ideje i djela naših predaka, koje su i te kako savremene, ali nedovoljno i neefikasno, danas rečeno, promovisane – ističe Aleksandra.

 Ovo je, smatra ona, direktan uzrok zašto više poznajemo zapadnu popularnu kulturu nego našu osnovnu.  - Naravno, živimo u svijetu globalizacije te se naše kulturno nasljeđe treba prilagoditi potrebama savremenog čovjeka. Rezultat ovoga su proizvodi koji plijene svojom jedinstvenošću, a uklapaju se u stil života jednog funkcionalnog čovjeka današnjeg vremena.     Za ovu kolekciju su korišćeni redom prirodni materijali, od viskoze, pamuka, svile, vune, a sama izrada je ručna, gdje je svaki ornament ručno oslikan, štampan i izvezen. Na ovaj način je ugrađen ljudski element u svaki komad, što mašine nikada neće moći nadoknaditi. Trenutno smo u pripremi i muške kolekcije sa istom idejom – najavila je ona.

Studio kao podrška stvaraocima

 

Glavna ideja je svakako saradnja sa drugim dizajnerima i umjetnicima. Studio je platforma koja služi kao podrška stvaraocima. 

- Jedan primjer ove saradnje je i kolekcije Eho, koja je nastala tako što je mlada i smjela slikarka Isidora Branković osmislila i oslikala viskozu, od koje su se izradila četiri odjevna predmeta, koja je na snimanju opet ona nosila kao model. Na ovaj način smo predstavili našu prvu kolekciju nosive umjetnosti. Ovo je takođe jedan od trenutnih projekata studija, a nastao kao odgovor na težak položaj umjetnika, kako kod nas, tako i u svijetu. U sklopu ovog projekta ćemo na isti način sarađivati i sa drugim umjetnicima – kazala je Aleksandra.

 

Kreativni tim i uspješne saradnje

 

- U sklopu studija trenutno djeluju tri osobe, pored mene, tu je još višegodišnja saradnica i izuzetan stvaralac Tajana Dedić-Starović, fotografkinja i videografkinja, Snježana Šukalo, kao spoljni saradnik, odlična u konstruisanju, krojenju, šivanju i savjetovanju – kazala je Aleksandra.

 

Posebno ističe saradnju sa, kako kaže, dva nevjerovatna čovjeka, fotografom Aleksandrom Arsenovićem te šminkerom, frizerom i stilistom Kostom Miljkovićem. Sa divnom Banjalučankom Sanjom Matić, modelom svjetskog glasa, su radili na kampanji za Zmijanje.design, a ističe i saradnju sa muzičarkom Natalijom Havrlenko. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana