Rimski grad u Skelanima mamac za turiste

Krstina Ćirković
Rimski grad u Skelanima mamac za turiste

Skelani - Ostaci arhitekture rimskog grada sa oko 140 metara kvadratnih jedinstvenih i izuzetno dobro očuvanih podnih mozaika, spomenici sa natpisima i reljefima, samo su dio ogromnog arheološkog bogatstva koje je otkriveno u Skelanima.

Ovo arheološko blago pronađeno je prilikom istraživanja od 2008. do 2017. godine koja su dovela do epohalnih otkrića da se u tom dijelu Srebrenice nalazilo veliko antičko naselje. Rezultati istraživanja predstavljeni su na skupu koji je u utorak organizovao Arheološki muzej "Rimski municipijum" iz Skelana.

- Skelani iz godine u godinu imaju sve više posjetilaca, ali arheološko nalazište više posjećuju stručni i naučni radnici nego turisti - rekla je direktorica ove ustanove Svjetlana Marković.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da će muzej na otvorenom, koji će biti izgrađen, privući turiste.

- Ovdje su dolazile novinarske ekipe iz cijelog svijeta i svi su oduševljeni. Međutim, da bismo privukli i druge posjetioce neophodno je da lokalitet bude natkriven, a svi spomenici na jednom mjestu - smatra Jovanovićeva.

Profesor sa Arheološkog instituta u Beogradu Slaviša Perić ocijenio je da lokalitet u Skelanima ima potencijal da postane arheološki centar.

- Ovaj lokalitet bi trebalo istraživati još nekoliko decenija i napraviti arheološki park za proučavanje antičkog perioda za cijeli prostor RS - smatra Perić.

Istraživanja na području Skelana predvodili su arheolozi Mirko Babić iz Bijeljine i Ivana Grujić iz Trebinja. Grujićeva kaže da je značaj arheološkog lokaliteta Skelani ogroman, jer se radi o rimskom gradu koji je dobio status municipijuma u prvom vijeku. Grujićeva kaže da se došlo do saznanja da se u Skelanima u periodu rimske dominacije na prostoru BiH nalazio grad koji je već u prvom vijeku bio značajan za glavne carske gradove pa i Rim.

- Od Municipijuma Malvezijatuma počinje eksploatacija srebra koja se u 2. i 3. vijeku razvila u Domaviji iz koje je distribuisana ruda do Sirmijuma, jedne od četiri prestonice rimskog carstva koji se nalazio na prostoru današnje Sremske Mitrovice - rekla je Grujićeva.

Istraživanja

Predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture RS Milica Kotur ocijenila je da je arheološko nalazište u Skelanima jedno od najznačajnijih u Srpskoj.

- Predstoje godine istraživanja, jer je do sada otkriven samo mali dio arheološkog bogatstva - rekla je Kotur. Arheološka istraživanja od 2008. do 2017. godine finansirala je Vlada RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana