Nema piva bez njemačkog, kažu znalci: Evo kako Nijemci piju

Agencije
Nema piva bez njemačkog, kažu znalci: Evo kako Nijemci piju

Danas je Dan njemačkog piva, u “pivskoj karti” nalazi se čak 5.000 različitih vrsta.

Ova zemlja ima čak 2.000 godina dugu tradiciju proizvodnje piva, a ovde se može isprobati čak 5.000 različitih vrsta, od “dimljenog”, zaslađenog, sa voćnim ukusima, dok oni koji sebe smatraju pravim ljubiteljima i dobrim poznavaocima vole da kažu da nema ništa bez klasičnog, tradicionalnog ukusa

Njemačka je zemlja piva - to je činjenica. Koristeći samo četiri sastojka, njemački pivari uspjeli su da stvore čak 5.500 brendova ovog pića, a taj broj nastavlja da raste na nedjeljkom nivou. Takođe, Njemačka prednjači i u količini, jednako kao i u kvalitetu - nijedna druga evropska zemlja ne proizvodi više.

Kad je u pitanju konzumiranje alkohola, prenosi “Dojče vele”, bilo na zabavama ili u pauzama za odmor, kao opuštanje, pivo se uvijek smatra prikladnim izborom u Njemačkoj, pa i u vrijeme pauze na poslu ili između dva čina pozorišne predstave i redovno se pije na gotovo svim javnim mjestima.

Kako Nijemci tradicionalno slave i fudbal, umiju da kažu da uživanje u fudbalu ne ide bez piva, kao što, kako kažu, “kobasica ne ide bez senfa”. U ovom napitku, navodno, navijači gubitničke ekipe nalaze utjehu pri porazu.

Berlinski kafići-pabovi zapravo su hramovi piva! Oni su dio njemačke istorije piva - mješavina zagušljivog vazduha, brze hrane i gomile stalnih gostiju - “barskih mušica”, ono je što daje šarm velikim njemačkim gradovima. Nakon posla, zna se gdje se sedi - u obližnjem pabu, uz, naravno, pivo!

Birgardeni - vrtovi piva, takođe su njemački “brend”. Potiču sa područja Bavarske, prvi su otvoreni početkom 19. vijeka, a danas se mogu naći na području čitave zemlje.

Pivopije iz cijelog svijeta privlače i tradicionalni festivali, koji se organizuju širom zemlje, od kojih je možda najčuveniji Oktoberfest.

Bavarska - kolijevka zakona o “čistoći” piva

U Bavarskoj je usvojen prvi njemački zakon o čistoći piva davne 1516. godine, jer je ovo piće tamo dio svakodnevice već stotinama godina. Danas samo Bavarska ima više od 600 pivara, više nego bilo koji drugi region Njemačke. U srednjem vijeku, pivare su se često nalazile u okviru manastira, što je i danas ponegdje slučaj.

Tradicionalnim pivarama danas su priključeni “eksperimentalni proizvođači”, od kojih pojedini proizvode napitke jakih aroma, spremljene samo od organskih sirovina. Ovakva piva su, naravno, nešto skuplja - inače, Hamburg i Berlin drže visoke cijene piva u odnosu na druge njemačke gradove.

Kako se to radi - seminari piva

Zaljubljenici u ovaj napitak naći će više od 30 muzeja piva, organizovane ture šetnji uz pivo, kao i seminare piva u Njemačkoj. Ideja je da se kroz ova organizovana druženja učesnici upoznaju sa raznim varijantama piva, kao i sa njemačkom tradicijom proizvodnje i zakonom o čistoći piva.

Ove godine se obilježava i 503. godišna od prvog njemačkog zakona koji reguliše proces proizvodnje piva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana