Brisel gnijezdo špijuna u Evropi

Glas Srpske
Brisel gnijezdo špijuna u Evropi

Brisel - Zaboravite Beč i Berlin jer postoji novo veliko gnijezdo špijuna u Evropi - Brisel. To tvrdi ugledni belgijski portal “Politiko.eu”.

Sumnje među zvaničnicima Evropske unije da ih je Velika Britanija špijunirala kako bi dobila osjetljive planove u vezi sa “bregzitom” ispunile su novinske stupce u Britaniji prošle nedjelje. Međutim, za mnoge u Briselu špijuniranje i prijatelja i neprijatelja je posao kao i svaki drugi.

Za neke strane obavještajne agencije Brisel je “meta” jer je domaćin i Evropske unije i NATO-a, dok je za druge, poput nekih afričkih i bliskoistočnih bezbjednosnih službi, fokus na velikim dijasporama koje žive u Belgiji, a koje utiču na politiku u svojim maticama, piše “Politiko”.

Šef austrijske obavještajne agencije Peter Gridling izjavio je u junu da je “Brisel sada pretekao Beč” kada je u pitanju gustina “takozvanih obavještajnih službi van EU”.

Iako je špijuniranja uvijek bilo u Briselu, sa rastom značaja EU sa brojem ambasada u gradu porastao je i broj špijuna.

- Hladni rat se vratio. Trenutno više stranih agenata sada radi u Briselu nego u godinama prije pada Berlinskog zida. Kinezi, Rusi, Amerikanci, Marokanci su veoma prisutni u Belgiji - rekao je neimenovani bivši belgijski obavještajac i dodao da je belgijska bezbjednosna služba prethodnih godina tražila od nekih stranih agenata da napuste zemlju.

Diplomate u Briselu su svjesne da ih svakog dana nadgledaju.

- Zabrinuti smo zbog ogromne aktivnosti  obavještajaca - rekao je bivši ambasador SAD Hauard Gatman.

Kako je rekao, njegova kancelarija redovno je pregledana i u njoj su traženi uređaji za prisluškivanje, a nije bilo dozvoljeno ljudima da unose telefon, ali van kancelarije nije bilo načina da bude spriječeno da vas neko prisluškuje.

- U rezidenciji je toliko ljudi ulazilo i izlazilo, nije bilo šanse da bude spriječeno, jednostavno ste pretpostavljali da vas Rusi i Kinezi slušaju - rekao je Gatman.

Proslave nacionalnih praznika, kada diplomate posjećuju ambasade na prijemima, predstavljaju najbolje prilike za obavještajne aktivnosti, rekao je Gatman i dodao da su atašei koji prate ambasadore u takvim prilikama često tajni agenti obavještajne službe.

- Zbog EU i NATO-a druge zemlje imaju značajne diplomatske i ekonomske misije u Briselu, što stvara okruženje bogato metama za sve špijunske službe. U Brisel se lako ulazi i izlazi, što može da olakša osjetljive operacije - izjavio je bivši visoki zvaničnik američke obavještajne službe.

Kako piše “Politiko”, SAD su daleko od nevine strane na špijunskoj sceni Brisela.

Njemački list “Špigl” je 2013. godine pisao da su dokumenta koja je objavio uzbunjivač Edvard Snouden ukazali na to da SAD sprovode operaciju elektronskog prisluškivanja institucija EU u Briselu i da su čak sakrile mikrofone u diplomatskim misijama EU u Vašingtonu i UN.

Prisluškivanje

U Evropskom savjetu su 2003. godine otkriveni uređaji za prisluškivanje, a belgijska istraga je “uprla prst” u izraelsku vladu.

Bezbjednosne službe upozoravaju i svoje zaposlene da budu oprezni kada o poslu razgovaraju u kafićima i restoranima.

- Znamo da postoje strane sile, van EU, koje pokušavaju da dođu do podataka. Naš generalni savjet je da se bude oprezan u pažljiv u javnosti -  rekao je viši zvaničnik bezbjednosne službe EU.

Terorizam

Belgijske vlasti pred sobom imaju i druge izazove, naročito otkako je Brisel postao meta islamskog terorizma.

- Sve bezbjednosne službe su trenutno najviše fokusirane na terorizam. Imamo problema sa manjkom osoblja i resursa. Fokus na terorizmu ne znači da su iz fokusa izašli sajber i klasična špijunaža. Kada ne ulažete u otkrivanje izvora, gubite obavještajnu poziciju, što je teško nadoknaditi - izjavio je bivši belgijski obavještajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana