Zapošljavanje i jačanje proizvodnje prioriteti za novu Vladu

Svjetlana Šurlan
Zapošljavanje i jačanje proizvodnje prioriteti za novu Vladu

Banjaluka - Najpovoljnije vrijeme za reformske rezove je godina nakon izbora, a prioriteti nove Vlade RS treba da budu zapošljavanje, zaštita domaće proizvodnje, stvaranje boljeg privrednog ambijenta, unapređenje obrazovanja i zaštita radnika, ocijenili su ekonomisti, poslodavaci, sindikalci, borci i studenti.

Ekonomisti i privrednici

Predsjednik Udruženja ekonomista RS "SWOT" Saša Grabovac kaže da je smanjenje nezaposlenosti ključno i da na tom putu treba povući mnoge poteze.

- Jedan od prioriteta buduće Vlade treba da bude novi zakon o radu koji se godinama povlači u ekonomskim politikama kao nešto što treba usvojiti. U predizbornoj godini to nije učinjeno, ali je iduća godina pravo vrijeme za bolne reformske rezove budući da vladajućoj partiji ostavlja dvije do tri godine da se osjete efekti takvih poteza - kaže Grabovac.

Dodaje da drugo mjesto na listi prioriteta treba da bude smanjenje poreza i doprinosa i povećanje neoporezivog dijela dohotka.

- Na taj način bi Vlada proklamovala borbu protiv nezaposlenosti - istakao je Grabovac napomenuvši da bi to trebalo da prati i pojačana kontrola inspekcije rada.

On smatra da uporedo sa smanjenjem nameta treba pojednostaviti uslove poslovanja, ne samo za pokretanje biznisa, već i za obavljanje posla.

- Trenutno postoji more parafiskalnih nameta koji koštaju preduzetnike, ali im i oduzimaju vrijeme, a u biznisu je vrijeme novac - naglasio je Grabovac i dodao da je neophodna i reforma pravosuđa kako bi se obezbijedio viši stepen pravne sigurnosti.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Vojin Mijatović kaže da novu Vladu očekuje izazovan period u ekonomskom smislu.

- Buduća Vlada treba da završi započete procese, prvenstveno reforme ključnih sistemskih zakona, od zakona o radu do svih ostalih koji onemogućavaju funkcionisanje privrede na pravi način - rekao je Mijatović i dodao da je nelikvidnost akutni problem privrede i da zbog toga Vlada mora stvoriti bolji poslovni ambijent i smanjiti namete.

Prema njegovim riječima, pred Vladom će se naći izazov u vezi sa upravljanjem javnim sredstvima i problemima u budžetu.

- Potrebno je obezbijediti povoljnije izvore finansiranja privrednih aktivnosti. Ono što je započeto putem Investiciono-razvojne banke RS prije nekoliko godina sada treba dobiti novi zamajac da se isfinansiraju do kraja i refinansiraju projekti koje su privrednici pokrenuli. To bi trebalo da bude suština u prvom talasu reagovanja, a te poteze bi trebalo da prati reforma zdravstvenog, socijalnog i penzionog sistema, te donošenja zakona o radu koji ovakav kakav jeste predstavlja rak-ranu našeg društva - kazao je Mijatović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin ističe da je neophodno zaštititi domaću proizvodnju i donijeti novi zakon o radu.

- Pomoć koju zemlje EU daju poslodavcima je 12 puta veća nego kod nas. Znamo da su država i privreda u teškoj situaciji, ali ima načina da dio novca nađemo u budžetu, jer bez privrede nema ničega - rekao je Zgonjanjin.

Dodao je da je potrebno smanjiti administraciju prirodnim odlivom ili dio radnika preusmjeriti u realni sektor.

- Poslodavci će nastaviti da insistiraju na povećanju neoporezivog dijela plate i na smanjenju parafiskalnih nameta. Osim toga treba reformisati školstvo - istakao je Zgonjanin.

Radnici, borci, studenti

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić napominje da trenutno ima mnogo radnika čija se prava ne poštuju i koji ne mogu da ovjere zdravstvenu knjižicu i da budu penzionisani.

- Ono što puni budžet RS i što treba da održi potrošnju do sada je bilo u zapećku i to više ne smije da se dozvoli - istakla je Mišićeva.

Za predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića prioritet treba da bude zapošljavanje boračkih kategorija.

- Neophodan je cjelovit program u kojem bi se definisalo zbrinjavanje demobilisanih i nezaposlenih boraca, da se onima pred penziju obezbijede uslovi za penzionisanje, a da se ostali zaposle - rekao je Savčić i dodao da obavezno treba da bude nastavljeno stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović smatra da buduća Vlada mora visoko obrazovanje pozicionirati visoko na listi prioriteta.

- Nova petogodišnja strategija razvoja visokog obrazovanja treba da bude urađena kvalitetno, da se ustanove stroži kriterijumi za otvaranje novih studijskih programa i doktorskih studija jer je prisutna hiperprodukcija kadrova - rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana