Za tri dana reagovali na apelaciju Alijagića!

Goran Maunaga
Za tri dana reagovali na apelaciju Alijagića!

BANjALUKA - Ustavni sud BiH na apelaciju u “predmetu Alijagići”, koju je dobio 6. februara, odgovorio je hitno kao ni u jednom predmetu do sada i u roku od tri dana od Pravobranilaštva Republike Srpske zatražio izjašnjenje i odgovor na navode iz apelacije.

Iz tog predmeta, koji je u posjedu “Glasa Srpske”, vidi se da je Ustavni Sud BiH odmah, 9. februara, Pravobranilaštvu RS uputio apelaciju na izjašnjenje navodeći da se radi o apelaciji Saliha Alijagića podnesenoj protiv rješenja Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i Osnovnog suda u Trebinju. Ta rješenja donesena su 15. novembra 2011. i 24. juna 2010. godine.

- Ustavni sud BiH vas smatra učesnikom u postupku pred Ustavnim sudom te je potrebno da date odgovor na navode iz apelacije. Ustavni sud od vas posebno traži da se izjasnite o navodnom kršenju navedenih prava u roku od 15 dana od dana prijema ovog dopisa - stoji u zahtjevu za izjašnjenje.

U Pravobranilaštvu RS kažu da su primili taj predmet od Ustavnog suda i da su na njega odgovorili, ali da su iznenađeni nezabilježenom brzinom reagovanja Ustavnog suda u “predmetu Alijagići”.

Stručni saradnik Pravobranilaštva RS Marija Pajdić za “Glas Srpske” kaže da se radi o presedanu.

- Neviđeno je u sudskoj praksi da se tako brzo reaguje. To se u Ustavnom sudu desilo samo još jednom 2009. godine kad je u pitanju takođe bila apelacija Saliha Alijagića. Logično je da se postavlja pitanje zašto tolika, potpuno neuobičajena brzina reagovanja samo u tom predmetu - kaže Pajdićeva.

Ona dodaje da je Pravobranilaštvo uputilo izjašnjenje, odgovor na apelaciju Ustavnom sudu. Kaže da su navedeni svi argumenti, kao i to da je zakonom regulisan način izmirivanja ratne štete, da se to svima isplaćuje u obveznicama, kako porodicama poginulih, tako i Alijagićima.

- Sad će Ustavni sud odlučivati o tome na osnovu naših i argumenata Alijagića. Za to nije određen rok, ali shodno dosadašnjim reagovanjima Ustavnog suda BiH u tom predmetu, očekujemo da će se i u donošenju tog rješenja raditi o čudnom prioritetu i najkraćem mogućem roku - kaže Pajdićeva.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Braća Salih i Muamer Alijagić od RS su do sada ukupno naplatili 1,7 miliona KM 2005. godine po tužbi za ratnu štetu načinjenu u njihovoj limarskoj radionici u Trebinju. Od tada do danas nije bilo više naplata, a Alijagići potražuju da im se isplati još 4,3 miliona KM, ali ne u obveznicama, nego u kešu. Pravobranilaštvo RS uložilo je prijedlog za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH koji je potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje koji se odnosi na naknadu materijalne štete u iznosu od oko šest miliona KM.

“Glas” je ranije objavio da Ustavni sud BiH nije razmatrao rješenje Osnovnog suda u Cetinju po kome su Alijagići u sudskom postupku koristili potvrdu sa lažnim potpisom. U tom falsifikovanom dokumentu tvrdi se da su Alijagići u radionici posjedovali srebrne elektrode na osnovu čega već 12 godina od RS i opštine Trebinje traže višemilionsku odštetu.

Nadležnosti

Marija Pajdić ističe da je takođe čudno što Ustavni sud u “predmetu Alijagići” ulazi u činjenice kao da se radi o sudu četvrtog stepena, dakle o redovnom sudu.

- Ustavni sud BiH bi trebalo da utvrđuje da li je u redovnom postupku povrijeđeno pravo građana i da predmet vrati redovnom sudu na presuđivanje, a ne da on presuđuje - kaže Pajdićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana