Vasić traži da Mektić ode

Vedrana Kulaga
Vasić traži da Mektić ode

Banjaluka - BiH očekuje novi migrantski talas, koji bi, prema nekim prognozama, mogao biti jači od prošlogodišnjeg, a na terenu pljušte optužbe o tome ko je odgovoran za to što zemlja nije spremna da se izbori sa tim problemima.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske i član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Kostadin Vasić optužio je juče ministra bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića da je doprinio razvoju migrantske krize u BiH i Republici Srpskoj, te da treba da podnese ostavku. Na konferenciji za novinare u Zvorniku rekao je da Srpska i BiH upravo imaju problem sa nesposobnošću Ministarstva bezbjednosti, koje vodi, kako kaže, nesposobni Mektić, a koji i dalje tvrdi da je BiH spremna da prihvati migrante.

- Rekao je da su institucije BiH spremne da odgovore adekvatno na najezdu migranata, a pokazalo se da nisu. Govorio je da je BiH dobila oko pet miliona maraka da formira centre za prihvatanje migranata - pa opet ništa. Sve što je govorio samo su lažna obećanja - rekao je Vasić. On je optužio Mektića da je pogoršao odnose sa službama bezbjednosti Srbije i Hrvatske te nedovoljno sarađivao sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske na rješavanju migrantske krize.

- Lažno predstavljanje Mektića dovelo je do toga da u pograničnim predjelima Zvornika, Gradiške, Bihaća i drugim mjestima ima problema sa migrantima koji se teško rješavaju, jer su službe na nivou BiH potpuno zakazale - rekao je Vasić i upitao “zašto predsjednik SAD Donald Tramp ne angažuje Mektića da riješi problem sa migrantima na američko-meksičkoj granici, pošto se Mektić hvali da sve zna, sve može i sve rješava”. Vasić je uvjeren da će novi saziv Savjeta ministara ozbiljno shvatiti problem sa migrantima, kojih će, prema najavama, biti daleko više.

Mektić juče nije odgovarao na naše pozive, a dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Slobodan Župljanin poručuje da, dok se u politici prepucavaju ko je kriv, a ko ne, migranti sve više pristižu, a građani ispaštaju.

- Nesporno je da vlasti na nivou BiH nisu na vrijeme markirale problem, nisu preduzele konkretne mjere, govoreći da je stanje pod kontrolom i da će sve biti kako treba. Ispostavilo se da to nije tačno, da nisu imali plan ni kontrolu. Stiže proljeće, a sa njim i prognoze da će se pojaviti veći broj migranata - istakao je Župljanin za “Glas Srpske”.

Naglasio je da je to već vidljivo iz evidencija domaćih službi, ali da još nema pravih planova institucija na nivou BiH.

- Policija u entitetima ima određene uloge i zadatke koje ispunjava koliko je to moguće, ali je zakazao vrh i to se vidi na terenu. BiH je zemlja u koju, izgleda, svako može ući, ali ne i iz nje izaći - rekao je Župljanin i dodao da zemlje u regionu štite svoje granice.

U BiH je lani evidentirano više od 24.000 migranata, a posljednji podaci Službe za poslove sa strancima pokazuju da ih je od početka godine ušlo 2.707, koliko ih je registrovano do 15. marta. To je povećanje za više od 100 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

Struktura

Podaci domaćih struktura pokazuju da više od 98 odsto migranata nema nikakva dokumenta, a najviše ih je iz Pakistana, Iraka, Maroka, Alžira, Avganistana, Irana, Bangladeša. Vidljivo je i da je riječ o mješovitim migracijama, te da se najmanji broj odnosi na izbjegle i raseljene osobe iz ratom zahvaćenih područja, jer među njima Sirijci učestvuju s manje od 20 odsto, dok većinu čine migranti koji su vlastite zemlje napustili iz ekonomskih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana