U FBiH spremaju još jedan odgovor na jačanje MUP-a Srpske: Rezervni sastavi vojske i graničara garant novog haosa

Darko Momić
U FBiH spremaju još jedan odgovor na jačanje MUP-a Srpske: Rezervni sastavi vojske i graničara garant novog haosa

Banjaluka - Poslije usvajanja izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske i najave formiranja rezervnog sastava MUP-a RS i odgovora iz SDA u vidu inicijative da i FBiH dobije rezervni sastav policije, ostale političke partije iz FBiH namjeravaju da predlože osnivanje rezervnog sastava u svim agencijama na nivou BiH.

To bi praktično značilo da bi rezervni sastav trebalo da dobije Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Granična policija BiH, ali Oružane snage, o čemu je juče indirektno govorila i ministarka odbrane BiH Marina Pendeš. Ona je doduše samo rekla da bi OS BiH trebalo da utemelje rezervni sastav što “BiH trenutno nije u mogućnosti”. Međutim, sudeći po riječima funkcionera pojedinih federalnih partija, ovakva ideja mogla bi da bude pretvorena i u službenu inicijativu.

Iz Srpske stiže odgovor da bi prava poplava rezervnih sastava mogla da izazove novi bezbjednosni haos u zemlji.

Lider Naše stranke i poslanik u Parlamentu BiH Predrag Kojović kaže da “ukoliko postoji objektivna potreba za formiranjem dodatnih snaga u sastavu policije u cijeloj BiH, onda je takav prijedlog trebalo iznijeti i argumentovati na sjednici zajedničkog parlamenta, a ne na entitetskom zakonodavnom tijelu”.

- Da budem sasvim jasan, ako nam je potreban rezervni sastav policije, kako bismo se bolje pozabavili problemom prolaska migranata kroz našu zemlju, onda ta odluka treba i mora da bude donesena u Parlamentu BiH. Sve samostalne odluke nižih organa o tom pitanju nemaju i ne mogu imati za cilj rješenje migrantskog problema, nego kreiraju sasvim novi i daleko teži problem - kaže Kojović za “Glas”.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Vojin Mijatović kaže da, iako se za sada radi samo o verbalnoj militarizaciji, smatra da nema potrebe za formiranjem rezervnih sastava policije ni u RS, ni u FBiH, ali iznosi konkretniji prijedlog od Kojovića.

- Ako je migrantska kriza razlog za formiranje rezervnih sastava, onda je rješenje da se umjesto MUP-a RS ili federalnog, odnosno kantonalnih MUP-ova, formira rezervni sastav Granične policije BiH i tako ojača kontrola granice i onemogući priliv ilegalnih migranata - kaže Mijatović za naš list.

On dodaje da je na sjednicama organa SDP BiH bilo i prijedloga da se formiraju rezervni sastavi Oružanih snaga BiH ili SIPA, ali da nijedan od tih prijedloga još nije pretočen u zvaničnu inicijativu.

S druge strane, poslanik Ujedinjene Srpske i član Odbora za bezbjednost NSRS Kostadin Vasić kaže da sve stranke iz Sarajeva, bez obzira na to kako se zovu i ko ih predstavlja, imaju zajednički cilj, a to je rastakanje i udar na Republiku Srpsku.

- I te najave formiranja rezervnih sastava u svim mogućim bezbjednosnim agencijama su znak njihovog koordinisanog, ali i licemjernog djelovanja. Licemjernog zato što neće dobiti podršku RS, ali prije svega zato što u FBiH i dalje funkcionišu “zelene beretke”, “ševe”, “patriotske lige”, mudžahedini, a AID ni dana nije prekidao svoj rad - kaže Vasić.

Parlament nenadležan

 

Kostadin Vasić ističe da je osnovni cilj inicijativa za formiranje rezervnih sastava u svim agencijama samo u tome da se osujeti najavljeno formiranje rezervnog sastava MUP-a RS, dodajući da apsolutno ne vidi potrebu za bilo kakvim jačanjem nedejtonskih institucija.

- Kao prvo, Parlament BiH nije nadležan da donosi bilo kakve odluke u vezi sa strukturom i sastavom MUP-a, a kao drugo, pošto su i GP i SIPA i OS BiH nedejtonske institucije, svako protivljenje jačanju tih institucija je direktna podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu - objašnjava Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana