Stepinac ruši odnose sa Vatikanom?

Agencije
Stepinac ruši odnose sa Vatikanom?

Zagreb - Saradnik Centra Simon Vizental Alen Budaj kaže da bivše zemlje SFRJ, posebno Srbija, moraju uložiti oštar protest zbog namjere da Alojzije Stepinac bude svetac.

Budaj smatra da diplomatski protest treba uložiti Vatikanu, čak i po cijenu da to dovede to prekida diplomatskih odnosa.

"Nadam se da će to učiniti i SPC, jer ova odluka Vatikana potkopava i ekumenske odnose dvije crkve", rekao je Budaj istakavši da bi i Izrael trebalo hitno i najoštrije da reaguje, kao i mnoge jevrejske institucije na području bivše SFRJ.

"Proglašenje svetim osobe koja je učestvovala u kreiranju i provođenju politike fašističke ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nije i neće dobiti priznanje pravednika među narodima Jad Vašema nikada", kaže Budaj, koji je i direktor jevrejske nevladine organizacije "Margelov institut" iz Zagreba.

Budaj napominje da se ne treba uopšte čuditi što novi papa Franja proglašava Stepinca svecem, jer je taj put zacrtala Katolička crkva u Hrvatskoj odmah nakon presude Stepincu.

Zbog saradnje sa okupatorom i ustašama Stepinac je osuđen na 16 godina zatvorske kazne, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gdje je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gdje je umro 10. februara 1960. od rijetke bolesti policitemije.

"On je već na suđenju za Zapad i katolike momentalno postao nevini mučenik jugoslovenskog komunističkog režima, proglašen kardinalom za života, nakon smrti blaženim, a evo uskoro i svecem Rimokatoličke crkve", podseća Budaj.

On naglašava da će to biti jedini svetac koji se za svoje zasluge jednom fašističkom zločinačkom režimu okitio visokim odlikovanjem ustaškog poglavnika i to kao zagrebački nadbiskup, a o tome su izvjestile "Narodne novine" kao službeno glasilo NDH.

"S druge strane, dok je kanonik zagrebačkog Kaptola monsinjor Svetozar Ritig još 1929. godine u (Ante) Paveliću video zlo koje se sprema, Stepinac je Pavelića obijeručke dočekao i služio mu. Ritig nema ulicu u Zagrebu, jer bio je antifašista, ali Stepinac ima sve počasti kao klerofašista", ističe Budaj.

On ponavlja da ne treba previše biti začuđen zbog kanonizacije Stepinca, jer Vatikan je 1929. Lateranskim ugovorima priznat kao država od fašiste Benita Musolinija.

"Ne želim slušati o velikim zaslugama Stepinca za "spašavanje" Jevreja, jer je istovremeno donosio u službenoj katoličkoj štampi Pavelićeve rasne odredbe po kojima su Jevreji odvođeni u logore.Ne želim slušati kako se zalagao za spas pojedinih Srba jer je bio u Odboru trojice za pokrštavanje i ne želim slušati da je bio mučenik i svetac jer je ostavio vlastite katoličke sveštenike da ih ustaše izmrcvare u Jasenovcu samo zato jer su bili pod sumnjom da su protivnici režima", navodi Budaj.

On podsjeća da se Stepinac nikad nije pokajao zbog toga što su Srbi pokatoličavani nasilno i što su Jevreji privođeni na krštenje, iako je znao da ih to neće spasiti logora.

"Nije se uopšte pokajao što su njegove katoličke "krštene duše" palile jevrejske i srpske hramove, pljačkale kao divlje horde, silovale i ubijale kao nekada krstaške vojske po Svetoj zemlji", kaže Budaj, prenijele su banjalučke "Nezavisne novine".

On navodi da je Stepinac sve to znao, ali je uprkos tome blagoslovio NDH i služio joj, čak i nakon njenog sloma, skrivajući na Kaptolu ustaške zločince, oteto jevrejsko zlato i ustašku državnu arhivu.

"Za mene, kao slobodnog čovjeka, on nikada neće biti svetac, jer me ne obavezuje papina odluka, niti me moj razum napustio pa da povjerujem u tu prevarantsku alhemiju čudesnog preobražaja zločinca u sveca", zaključuje Budaj.

Vatikan je zvanično potvrdio da će kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen za sveca.

Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana