Srpski logoraši spaljivani u peći Željezare Zenica

Goran Maunaga
Srpski logoraši spaljivani u peći Željezare Zenica

Sarajevo - Dio srpskih logoraša koji su bili zatočeni u Kazneno-popravnom zavodu Zenica spaljen je u visokim pećima zeničke Željezare, navedeno je u izvještaju Misije Konferencije za bezbjednost i saradnju (KEBS) za BiH iz septembra 1992. godine.

Taj dokument, koji svjedoči o monstruoznim zločinima nad Srbima, potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo uz hiljade drugih dostavio je Tužilaštvu BiH, a nalazi se i u posjedu "Glasa Srpske".

Peti paviljon logora za Srbe u KPZ Zenica postojao je do kraja rata. U izvještaju KEBS-a je, pored ostalog, navedeno da je KPZ Zenica formirao logor za ratne zarobljenike u kome je bilo oko 2.000 Srba.

- U KPZ Zenica ima oko 2.000 Srba. Mnogi od njih bačeni su u visoke peći Željezare Zenica - piše u tom izvještaju.

Glavni zadatak Misije bio je da za sedmicu, koliko je trajala njena posjeta, sagleda situaciju u pogledu poštivanja ljudskih prava direktnim posmatranjem rada zatvoreničkih logora i centara u čitavoj BiH. Članovi Misije KEBS-a naveli su da nisu bili u mogućnosti da posjete sve logore nego samo neke od njih, te da su se uvjerili da logorske vlasti imaju loš tretman prema zatvorenicima.

- Bili smo svjedoci premlaćivanja, vidjeli smo rane, prelome i ostale povrede nanesene zatvorenicima. Vjerujemo da su oni na sve tri strane lišavani života. Zatvorenici sa kojima smo razgovarali najčešće su odbijali da nam detaljno opišu počinjene zločine, ali su nam mnogi o njima ipak dali natuknice - stoji u izvještaju.

Izvještaj je dostavljen centrali KEBS-a u Pragu. Misiju je predvodio Englez Džon Tomson, a pomoćnici su mu bili američki ambasador Kenet Blekvel i grupa međunarodno priznatih stručnjaka iz oblasti prava, medicine i politike. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana