Srpska na korak do objave rezultata popisa

V. K.
Srpska na korak do objave rezultata popisa

Banjaluka - Agencija za statistiku BiH definisala je Pravilnik o uništavanju popisne građe nastale tokom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine koji je jedan od preduslova da Republika Srpska dobije neophodne podatke za obradu i objavu rezultata za svoju teritoriju.

Pravilnikom, koji je objavljen u "Službenom listu BiH", uređeno je vrijeme i način uništavanja popisne građe, a taj posao će biti obavljen po završetku unosa podataka u računare i sprovedenih kontrola.

Direktor Agencije će, kako je navedeno, imenovati komisiju za uništavanje popisne građe koja će obavezno preduzeti sve mjere s ciljem zaštite povjerljivih podataka koji bi mogli povrijediti javni ili interes građana.

- Prema zakonu, baza podataka je vlasništvo sve tri statističke institucije, a pomenuti pravilnik predstavlja korak dobijanju te baze, koju očekujemo uskoro - naglasili su u Zavodu RS.

RS nije priznala rezultate popisa stanovništva koje je objavila Agencija za statistiku BiH, jer se na njemu nalazi oko 196.000 nerezidentnih lica te je donijela svoj Zakon o popisu stanovništva i planira da objavi rezultate za teritoriju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana