Srpčanin natjerao vlasti Australije da pišu novi zakon

Goran Maunaga
Srpčanin natjerao vlasti Australije da pišu novi zakon

Banjaluka - Srbin iz Australije Milorad Majkl Trkulja, rodom iz Kukulja kod Srpca, primorao je australijske vlasti da donesu novi zakon nakon što je u sudskim procesima protiv kompanija "Gugl" i "Jahu" dobio skoro milion dolara odštete zbog narušavanja ugleda.

Australijski Vrhovni sud donijeće novi zakon na osnovu presuda proisteklih iz tužbi iza kojih stoji Trkulja.

- Protiv "Gugla" sam 16. juna najvišoj sudskoj instanci u Australiji, čiju odluku niko ne može da sruši, podnio novu tužbu. Na osnovu te moje tužbe devetočlano sudsko vijeće je 25. avgusta donijelo odluku da im do 19. septembra budu dostavljeni spisi u kojima je siže ranijih presuda. Na osnovu toga donijeće novi zakon za tu oblast, što je prvi takav slučaj u svijetu - kaže Trkulja za "Glas Srpske".

Dodaje da je sada još uvjereniji da će i njegova nova tužba imati pozitivan ishod.

- Ročište slijedi odmah poslije stupanja na snagu novog zakona, a to će biti uskoro - kaže Trkulja.

Na taj način će, dodaje čovjek koji je pobijedio američke divove, na osnovu njegovih slučajeva biti pravno uobličen i preciziran sudski postupak u sličnim predmetima.

- Novi zakon će biti donesen u interesu građana u budućim suđenjima. Poslije mog prvog dobijenog slučaja u Australiji su podnesene hiljade sličnih tužbi, a u svijetu ih ima više od milion - rekao je Trkulja.

Poslije dobijene bitke protiv globalnih divova "Gugla" i "Jahua", Trkulja je pokrenuo novi sudski postupak protiv "Gugla" zbog narušavanja ugleda. Biznismen je "Jahu" i "Gugl" tužio prije nekoliko godina, jer su se, ako bi u pretraživač ukucali njegovo ime, u rezultatima pretraga pojavljivali linkovi koji njegovo ime i fotografije povezuju sa australijskim kriminalcima. Sada nema povezivanja sa mafijom kada se ukuca njegovo ime, ali je na prvom mjestu ako se traže podaci o melburnškoj mafiji, zbog čega je podnio novu tužbu.

Problemi za bivšeg estradnog menadžera, koji je u Melburn došao 1970. godine, počeli su 2004. kada mu je greškom pucano u leđa dok je ručao sa suprugom u jednom restoranu. Nakon toga su se u medijima pojavile informacije da je slučaj povezan sa obračunima bandi australijskog podzemlja.

Od Ministarstva pravde Australije dobio je potvrdu da nikada nije počinio nijedno krivično djelo i zahtijevao od "Gugla" i "Jahua" da iz svojih pretraga uklone sve stranice s takvim sadržajima. Kako to nije učinjeno, potražio je zaštitu od suda i dobio spor i odštetu.

Zanimljivo je da je Trkulja posljednju tužbu podnio sam, kako bi uštedio 30.000 dolara, koliko bi trebalo da plati advokatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana