Specijalni tim treba da istražuje krađu umjetnina

Goran Maunaga
Specijalni tim treba da istražuje krađu umjetnina

Tuzla - U BiH treba formirati specijalizovanu kancelariju tužilaca i sudija koji bi radili samo na rješavanju krađa umjetničkih djela, smatra predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) iz Tuzle koji je nedavno objavio bazu podataka o umjetninama ukradenim u BiH.

On je podsjetio da pravosuđe do sada nije otvorilo nijedan proces u vezi sa krađom umjetnina, iako njihov broj nije zanemarljiv.

- U bazi su podaci o 109 ukradenih umjetničkih djela. Sada bi trebalo da entitetske i vlasti na nivou BiH formiraju specijalizovanu kancelariju u kojoj će biti tužioci i sudije koji će raditi samo na tim predmetima - kaže Jusufović.

U bazi koju su kreirali su podaci o djelima nestalim iz Međunarodne galerije portreta Tuzla, Umjetničke galerije BiH i privatne kolekcije porodice Mulabdić. Među djelima za kojima se traga su i "Portret Meše Selimovića" Ismeta Mujezinovića i "Autoportret" Božidara Jakca nestala iz Međunarodne galerije portreta Tuzla, "Mjesečina na Ženevskom jezeru" Ferdinanda Hodlera, "Grob svetog Spiridona" grčkog majstora i "Savaot" italijanskog majstora ukradena iz Umjetničke galerije BiH. Od djela nestalih iz kolekcije Mulabdić mogu izdvojiti "Magdalenu" Đoke Mazalića i "Ženski akt" Petra Tiješića. U bazi je i 46 pravoslavnih ikona iz 15. i 16. vijeka i dva remek-djela Ferdinanda Hodlera koji su nestali iz Umjetničke galerije BiH na samom početku rata. Pretpostavka je da su nestala iz galerije uz pomoć nekih od tadašnjih službenika koji su kasnije otišli iz Sarajeva.

- Interpol BiH je do sada tragao samo za 14 umjetnina. Objavljivanjem baze biće stečeni uslovi za uvid u potragu za 109 djela. Mi smo istraživanjima utvrdili da su za neka umjetnička djela ili grupu djela izdvajane desetine hiljada evra. Slična baza ne postoji ni na jednom drugom mjestu zbog komplikovane organizacije BiH - kaže Jusufović.

Dodaje da je priručnik koji su izradili jedini i najvažniji dokument u BiH koji se tiče nestanka umjetnina.

- Radimo analize i istraživanja i povezujemo institucije. Nas su angažovala tužilaštva Sarajevskog i Tuzlanskog kantona i radili smo na rasvjetljavanju krađe umjetničkih djela iz sarajevskog hotela "Holidej in" - kaže Jusufović.

Baza je odnedavno dostupna na internet stranici Centra, a na njenoj pripremi i prikupljanju podataka rađeno je protekle dvije godine.

Organizacija

Dženan Jusufović kaže da je Centar protiv krijumčarenja umjetninama pokrenuo jer je shvatio da praksa ignorisanja pljački umjetničkog nasljeđa mora da bude prekinuta.

- Broj opljačkanih i nestalih umjetnina je ogroman, a fondovi mnogih umjetničkih i institucija kulture su devastirani - rekao je Jusufović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana