Smanjenjem carinskih stopa do većeg izvoza

Željka Domazet
Smanjenjem carinskih stopa do većeg izvoza

Sarajevo - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH planira da donese novu odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa za izvozno orijentisane kompanije u BiH.

Kako je najavljeno iz ovog ministarstva, ona bi trebalo da bude usvojena najkasnije do kraja avgusta 2018. godine, nakon što se obave stručne konsultacije sa svim relevantnim institucijama, kako sa državnog, tako i entitetskog nivoa.

Prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, ministarstvo se na ovaj korak ponovo odlučilo jer su ove olakšice tokom prošle godine donijele niz pozitivnih efekata, koji su se direktno odrazili na realni sektor u BiH. 

- Riječ je o 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH. Mi smo izvukli rezultate samo za 23 najveća, a rezultati pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika i da su povećale izvoz na tržišta CEFTA, EU i trećih zemalja za preko 150 miliona maraka - istakao je Šarović, dodajući da su ove kompanije, zbog ovih podsticajnih mjera, u svoje nove pogone, rekonstrukciju i nabavku mašina samo tokom prošle godine uložile oko 50 miliona maraka.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić podržao je ponovno donošenje ove odluke jer, kako je pojasnio, očigledno se radi o pozitivnim mjerama koje je na svojoj koži osjetilo oko 40.000 radnika u BiH.

- Saslušane su potrebe privrede, zahtjevi i potrebe poslodavaca i vlasnika firmi, i izašlo im se u susret koliko je to bilo moguće. To je sistem koji ćemo i dalje primjenjivati, jer se pokazao kao uspješan - rekao je Vasić, dodajući da ovo ove mjere nisu dovele i do smanjenja prihoda u budžetima, jer je ono kompenzovano povećanjem proizvodnje i izvoza.

On je naglasio kako se nada da će novom odlukom biti obuhvaćeno više privrednih grana, te da će pored kompanija iz metalskog, tekstilnog, prehrambenog, obućarskog i hemijskog sektora, i druga preduzeća u narednom periodu ubirati, kako je rekao, “plodove ovih odluka”. 

Vlasnik preduzeća “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević smatra da ovakve mjere imaju smisla, jer su se direktno odrazile na gotovo sve segmente poslovanja preduzeća. 

- Sektor koža-tekstil-obuća zapošljava više od 40.000 radnika. Vrijednost njihovog izvoza u prvih pet mjeseci ove godina bila je veća od 680 miliona maraka. Povećanje vrijednosti izvoza u odnosu na prošlu godinu bilježi stopu od preko tri odsto, što nije malo - rekao je Pazurević, napominjući kako postoji još dosta problema koji muče privrednike, navodeći kao primjer problem manjka kadrova i kvalifikovanih radnika.++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana