SAD finansiraju modernizaciju vojski četiri države našeg regiona

nezavisne.com
SAD finansiraju modernizaciju vojski četiri države našeg regiona

Banjaluka, Sarajevo - Amerikanci su odlučili da finansiraju modernizaciju vojski u našem regionu, uključujući i BiH, kojoj daju 30,7 miliona dolara, ali je za ta sredstva, kako se procjenjuje, nemoguće kupiti više od jednog ili eventualno dva srednja transportna američka helikoptera.

Nijedan helikopter od onih koje sada koriste Oružane snage (OS) BiH nije mlađi od 25 godina, a neki od njih proizvedeni su i prije pet decenija, o čemu su “Nezavisne” nedavno pisale, a sada se, istina djelimično, nazire rješenje problema.

Naime, Sjedinjene Američke Države odobrile su 190,7 miliona dolara pomoći za šest zemalja, od čega je za četiri države u našem regionu predviđeno 115,7 miliona.

Upravo će BiH pripasti najveći dio kolača u regionu, i to 30,7 miliona, dok će po 30 miliona dobiti Albanija i Sjeverna Makedonija, a za Hrvatsku je predviđeno 25 miliona dolara.

Uz ove četiri države, na spisku su još i Grčka, koja dobija 25 miliona dolara, i Slovačka, kojoj stiže duplo više novca nego Grcima.

Kako se navodi u odluci, Stejt department će djelimično finansirati nabavku borbenih vozila za Hrvatsku vojsku i Armiju Sjeverne Makedonije i višenamjenskih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine i Albanije.

Iz Stejt departmenta je naglašeno da je njihovo opredjeljenje da gradi dugotrajna bezbjednosna partnerstva širom svijeta.

Od za BiH namijenjenih 30,7 miliona dolara, moguće je remontovati i modernizovati neke od helikoptera koje imamo. A imamo takve letjelice da su, po mišljenju mnogih, neke od njih odavno zrele za penziju.

Kako je za “Nezavisne” ranije rečeno iz Ministarstva odbrane BiH (MO BiH), vazdušne snage Oružanih snaga BiH trenutno raspolažu sa 38 helikoptera, a dio njih uopšte nije isplativo popravljati.

Međutim, kako dodaju, za spremnost helikoptera za upotrebu jednako je bitno stanje njegovih resursa kao i starost samog sredstva.

“U letačkim jedinicama obavljaju se aktivnosti u vezi s osnovnim održavanjem helikoptera u cilju podizanja broja operativnih helikoptera. Određeni broj helikoptera usljed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti osnovnih sklopova nije isplativo dalje koristiti i remontovati”, kazali su iz MO BiH.

Da u našem sistemu odbrane i te kako ima manjkavosti, potvrđuje i Dušanka Majkić, dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH. Targetirala je nekoliko problema. Kako je rekla, u ovom momentu Srbi nemaju zamjenika ministra koji je zadužen za resurse, odnosno koji pokriva važne sektore nabavki i logistike, finansija i budžeta i upravljanje osobljem.

Drugo, podsjeća da je Predsjedništvo BiH usvojilo Plan modernizacije OS BiH, a taj dokument pokazuje da su potrebna ogromna ulaganja u OS BiH, ali sredstava nisu obezbijeđena. Godinama se, podsjeća, objavljuju tenderi za rješavanje pitanja remonta helikoptera. I svi tenderi su, ističe, pali.

“Vozila sam se u helikopteru EUFOR-a, ali nisam u helikopterima Oružanih snaga. I pošto su oni namijenjeni naročito vremenskim nepogodama, poput velikih nanosa snijega zimi ili poplava u proljeće, uvijek sam strahovala znajući kako se oni održavaju”, rekla je Majkićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, bilo je tu svakakvih problema koji se odnose na loš način remonta helikoptera.

“Mnogi su izgubili posao ili premješteni na druge pozicije zato što su napisali da su helikopteri s remonta dolazili u gorem stanju nego što su tamo odlazili”, kazala je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana