Ružica Jukić: Komšić nema ništa protiv da politiku diktiraju stranci

Ž. D.
Ružica Jukić: Komšić nema ništa protiv da politiku diktiraju stranci
Ružica Jukić: Komšić nema ništa protiv da politiku diktiraju stranci

Sarajevo - Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić očigledno nema ništa protiv da zemlji na čijem je on čelu strane ambasade diktiraju kadrovsku politiku i same presude, istakla je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružica Jukić.

Komentarišući Komšićev odgovor na njeno pismo upućeno Predsjedništvu BiH u kojem traži od te institucije da hitno reaguje i obavijesti UN i EU o uplitanju stranih ambasada u rad pravosudnih institucija BiH, kazala je da je “Komšić vjerovatno bio dekoncentrisan” dok je čitao to pismo.

- U njemu se nije tražilo njegovo mišljenje, nego je upućena informacija da visoke pravosudne funkcionere BiH privode stranci u svoje ambasade u takozvane gumene i staklene sobe, gdje ih pod specijalnim tretmanom upućuju šta treba raditi - navela je Jukićeva.

Hrvatski član Predsjedništva je u odgovoru naveo da je VSTS-u očigledno problem kada međunarodna zajednica iskaže nezadovoljstvo njihovim radom, te da, kad je u pitanju politički uticaj “Jukićevoj to odgovara”. Kazao je da zainteresovanost međunarodnih institucija ne smatra pritiskom već kao pomoć u uspostavljanju nezavisnog pravosuđa.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana