Rat u Venecueli bio bi zaglavljivanje u blatu

Glas Srpske
Rat u Venecueli bio bi zaglavljivanje u blatu

Vašington - Invazija na Venecuelu koštala bi SAD mnogo više od ratova koje su do sada vodile, izazvala bi ogromne ljudske žrtve, računajući i američke vojnike, te dodatno narušila ionako slab imidž Vašingtona u Južnoj Americi, procjenjuju geopolitički analitičari.

Časopis “Spoljna politika” objasnio je sve katastrofalne mogućnosti takve intervencije.

SAD mogu da upotrijebe žestoke vazdušne udare, što redovno i čine kada napadnu neku zemlju, ali, pošto su male šanse da to donese “povoljan rezultat” - smjenu venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, preostaje invazija, odnosno ulazak bar 150.000 američkih vojnika.

Venecuela ima 33 miliona stanovnika, dva puta veću teritoriju od Iraka i 160.000 vojnika pod oružjem, kao i razne ljevičarske vojne organizacije koje bi stale na stranu vlade u Karakasu. Takva američka operacija trajala bi godinama, odnijela ogroman novac i sasvim narušila američki spoljnopolitički kredibilitet. Invazione snage morale bi da se koncentrišu na naftna polja, aerodrome, komunikacionu infrastrukturu, te objekte vlade.

- To ne bi bila ni brza ni lagana akcija - rekla je američka zvaničnica specijalizovana za inostrane poslove Rebeka Čavez.

Invazije na Avganistan i Irak zadržale su američke vojnike skoro dvije decenije na tim prostorima, a gotovo dva miliona Amerikanaca bilo je direktno uključeno u njih. Tokom te dvije operacije poginulo je oko 7.000 pripadnika američke vojske, a enormni troškovi i dalje se fakturišu.

Invazija na Venecuelu bi se odrazila i na unutrašnju situaciju u SAD i veliko je pitanje kako bi američka javnost gledala na još jedan veliki rat u drugim zemljama. Maduro je ranije kazao da bi američka intervencija izgledala gore nego u Vijetnamu i mnogi eksperti u Latinskoj Americi misle da bi dovela do “zaglavljivanja u blatu”.

- Velika površina Venecuele i haotično stanje u njoj čine američku intervenciju u mnogim pogledima nerealnom. Bilo koja sila koja bi ušla tamo da svrgne vladu mora shvatiti da bi bi bila uključena u veliki projekat izgradnje nacionalne države koji bi mogao potrajati godinama - rekao je istraživač pri američkom Savjetu za inostrane odnose Šenon O'Nil.

“Humanitarna misija”

Senator Rik Skot, koji poziva na slanje američke vojske u Venecuelu, kaže da administracija Donalda Trampa treba da počne sa slanjem trupa u okviru humanitarne misije.

- U Venecueli se dešava genocid i zato moramo uraditi sve da ga zaustavimo. Imaćemo tamo situaciju kao u Siriji ukoliko se ne riješimo Madura - rekao je Skot, misleći na veliki nedostatak lijekova i hrane koji je doveo do gladi i smrti u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana