Radmanović: Bošnjački Političari nisu za kompromis

Srna
Radmanović: Bošnjački Političari nisu za kompromis

Banjaluka - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović tvrdi da kod bošnjačkih političara ne postoji snaga za kompromis i dogovor u BiH, što je uzrok za blokade u formiranju vlasti.

Radmanović smatra da su predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH uvijek imali jasan stav na osnovu koga se mogao postići dogovor, ali da je problem u Federaciji BiH /FBiH/.

“Bošnjački politički korpus je isključiv, što je bilo vidljivo i kada se pričalo o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH. Međutim, nisu samo oni isključivi jer i u regionu postoje isključivosti radi čega se niko nije mogao kretati naprijed, a primjer jeste rješavanje pitanja granica”, rekao je večeras Radmanović i naveo da, uprokos svemu, može biti brzo formirana vlast na nivou BiH.

On je istakao da postoje uslovi za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara i da je ovo pitanje moralo biti prvo riješeno.

“Za BiH je šteta što ovo nije urađeno i zbog imidža u Evropi. Da smo ovo završili drugačije bi nas gledali u EU i sa drugim stavovima bi članovi Predsjedništva BiH, krajem ovog mjeseca, išli u Brisel, ali, nažalost, Sarajevo nije bilo spremno”, dodao je Radmanović, koji je i funkcioner SNSD-a.

On je naglasio da, uprkos svemu, predstavnici političkih partija razgovaraju o rješavanju problema i da je većina na nivou BiH manifestovana prilikom izbora Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Radmanović je podsjetio da je u Republici Srpskoj, nakon izbora, brzo konstituisana vlast i naveo da Savjet ministara ne može dugo raditi u tehničkom mandatu.

“Cilj predstavnika Republike Srpske bio je da i na nivou BiH bude brzo formirana vlast i zato smo prihvatili da, u skladu sa zakonom, bude konstituisan Predstavnički dom parlamenta BiH. Međutim, kada smo vidjeli da postoje određene snage u Sarajevu kojima nije stalo da poštivanja zakona, onda smo rekli da ni u Predstavničkom domu nećemo raditi dok Predsjedništvo BiH ne kaže ko će biti predsjedavajući Savjeta ministara”, naveo je Radmanović.

On je podsjetio da je SNSD za tu funkciju predložio Zorana Tegeltiju.

Radmanović je napomenuo da ni sadašnji Dom naroda parlamenta BiH ne može da radi i da mora biti konstituisan novi saziv, što zavisi od četiri kantona u FBiH koja nisu postupila u skladu sa uputstvom Centralne izborne komisije BiH.

“Ovo je ključ da se ide dalje. Republika Srpska je svoj dio posla uradila, ako ostali to urade u narednih 10 dana biće stvoreni uslovi da sve bude završeno i da institucije funkcionišu”, rekao je Radmanović.

Govoreći o dosadašnjem angažmanu Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, Radmanović je ocijenio da je Dodik ušao hrabro, s ciljem da bude nosilac aktivnosti, što nije prihvaćeno od druga dva člana ove institucije /Šefik Džaferović i Željko Komšić/.

“Nažalost, oni ovo nisu razumjeli. Takvu volju nekoga ko iz Republike Srpske uđe u institucije BiH treba iskoristiti, ali oni to nisu uradili, čak su pokušali svaku njegovu rečenicu da problematizuju, što dugoročno nije dobro”, ocijenio je Radmanović.

On smatra da Komšić konstanto funkcioniše kao opozicioni političar i ima koncepciju BiH koja je antidejtonska.

“Njegove izjave su antidejtonske jer govori da će nekoga preglasati. U BiH se mora postići kompromis jer, u suprotnom, ove zemlje neće biti. Njemu se očito sviđa da ne bude u vladajućoj većini i onda može ovako da se ponaša”, rekao je Radmanović.

Govoreći o Akiconom planu za članstvo u NATO-u /MAP/, Radmanović je ponovio da je priča o MAP počela 2005. godine kada su vlast bili SDS i PDP i kada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da se ide prema NATO-u.

“Član Predsjedništva BiH se u skladu sa ovim ponašao do prošle godine, odnosno dok Narodna skuština Republike Srpske nije usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti”, zaključio je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana