Procjena štete uslov za adaptaciju SSP-a

Željka Domazet
Procjena štete uslov za adaptaciju SSP-a

Istočno Sarajevo, Sarajevo - Štetu koju će poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u BiH donijeti adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU procijeniće neutralna referentna kuća, a izbor će najvjerovatnije pasti na Svjetsku banku.

Na osnovu te procjene biće osmišljeni projekti kojima će biti sanirani ti gubici.

Ti koraci dogovoreni su na sastancima koje je njemački ministar poljoprivrede i prehrane Kristijan Šmit juče imao sa zvaničnicima RS, FBiH i BiH. Šmit je doputovao u BiH po nalogu njemačkog kancelara Angele Merkel, koja je obećala podršku u prevladavanju štetnih posljedica adaptacije SSP-a da bi ona bila prihvaćena. Predloženi model adaptacije SSP-a nije prihvatilo Predsjedništvo BiH, jer se protiv izjasnila RS, ocijenivši da bi to izazvalo ogromnu štetu za agrar i druge privredne sektore.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da se podaci o gubicima do kojih su došle institucije Srpske i BiH i koji su predstavljeni Šmitu drastično razlikuju.

- Na bazi neracionalnih i netačnih podataka ne mogu da se kreiraju mjere. Podacima koje bi utvrdila Svjetska banka kao neutralna referentna kuća možemo da vjerujemo - istakao je Dodik nakon sastanka sa Šmitom u Istočnom Sarajevu.

Precizirao je da su predstavnici institucija BiH informisali Šmita da bi gubici iznosili 60 miliona KM godišnje.

- To je površna, netačna i štetna procjena za sve. Mi smo utvrdili da direktna šteta za poljoprivredne proizvođače koja se može egzaktno dokazati putem uvida u postojeću dokumentaciju iznosi 220 miliona KM. Tu je i gubitak radnih mjesta i 70 miliona u budžetu RS - rekao je Dodik i dodao da postoje i podaci koji govore o daleko većim neposrednim gubicima.

Uprkos trenutno suprotnim stavovima, Dodik je izrazio očekivanje da će adaptirani SSP biti parafiran.

- Mislim da se krećemo pravim putem i da ćemo doći do toga da bude odobren adaptirani SSP i da vlada Njemačke odobri mjere koje će doprinijeti umanjenju ili eliminaciji gubitaka za naše poljoprivrednike - rekao je Dodik i dodao da je ovo pitanje mnogo važnije za RS jer ima duplo veće kapacitete u poljoprivredi nego FBiH.

Dodik je istakao i da će BiH kada dobije mehanizam koordinacije dobiti i poljoprivrednu strategiju.

- RS nikada neće prihvatiti zajedničko ministarstvo poljoprivrede ili zajedničke službe na nivou BiH - poručio je Dodik.

Šmit je poručio da EU ne namjerava raditi na štetu poljoprivrednika u BiH.

- Dogovorio je da međunarodna organizacija, najvjerovatnije Svjetska banka, procijeni posljedice prilagođavanja SSP-a. U toj procjeni moraju da budu istražene finansijske i strateške posljedice prilagođavanja SSP-a. Ovaj neutralni osnov biće temelj na osnovu kojeg će Njemačka i EU sa predstavnicima vlasti u BiH razgovarati o tome gdje treba ciljano djelovati, jer je u našem interesu da ta sredstva i podrška stigne do onih kojima je potrebna. Nije riječ o budžetskoj pomoći, nego o pripremi poljoprivrede, poboljšanju struktura i konkurentnosti, a time i jačanju poljoprivrednog sektora - rekao je Šmit navodeći da je za izradu analize potrebno nekoliko mjeseci.

Sastanku Dodik-Šmit prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić koji je pozvan da posjeti Berlin kako bi razgovarali o operacionalizaciji mjera za pomoć stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje.

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark je kazao da je nesporno da je poljoprivredi u BiH potrebna pomoć i podrška, ali da je veoma važno napraviti iskorak u vezi sa adaptacijom SSP-a i usaglašavanjem zajedničke strategije u oblasti poljoprivrede. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović informisao je Kristijana Šmita o procesu evropskih integracija, a sagovornici su se saglasili da je neophodno jačati privredu da bi mogla biti konkurentna u okvirima EU. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da su se svi lideri i sve partije obavezali da podrže evropski put BiH.

Predstavnici poljoprivrednika iz RS i FBiH Vladimir Usorac i Dževad Kovač su kazali da mnogo očekuju od Njemačke i da treba sačiniti pravu analizu gubitaka da poljoprivreda u BiH ne bi bila ugašena.

MMF

Milorad Dodik je kazao da je od Kristijana Šmita mogao da čuje da Njemačka smatra da sporazum BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) treba da bude deblokiran, jer bi time bile stabilizovane opšte finansijske prilike.

Sastanak Izvršnog odbora MMF-a zakazan za 15. jul, na kojem je trebalo da bude razmatrano zeleno svjetlo za kredit vrijedan 1,1 milijardu KM, odgođen je jer Denis Zvizdić i Fadil Novalić nisu potpisali pismo namjere, uslovivši potpise prihvatanjem adaptacije SSP-a.

- To je čista politička blokada - rekao je Dodik.

Novalić je rekao da je spreman da potpiše sva dokumenta ako će to značiti da se BiH u punom kapacitetu vratila na evropski put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana