Procesuirati zločin u Bukviku

Glas Srpske
Procesuirati zločin u Bukviku

Banjaluka – Zločin nad Srbima počinjen u Bukviku 1992. godine treba hitno da procesuira Tužilaštvo Brčko distrikta ili Tužilaštvo BiH, zaključak je okruglog stola koji je danas održan u Banjaluci, javile su agencije.

Na okruglom stolu čiji je organizator nevladina organizacija “Istorijski projekat Srebrenica” predstavljena je monografija Ljubiše Simića “Bukvik: zločin bez kazne”, koja govori o šestomjesečnoj opsadi zajednice srpskih sela Bukvik kod Brčkog i njenom potpunom uništenju u napadu Armije BiH 1992. godine.

Autor je rekao da monografija svjedoči o zločinu koji se dogodio prije 20 godina, ali Tužilštvo Brčko distrikta još nije ništa učinilo da se ovaj zločin procesuira i da se odgovorni privedu pravdi.

- Očekujem da me neko tuži zbog laži o Bukviku ili će Tužilaštvo Brčko distrikta procesuirati ovaj zločin o kojem Tužilaštvo BiH i dalje ćuti, jer treće mogućnosti nema - poručio je Simić.

Nikola Ristić, preživjeli svjedok zločina u Bukviku, izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da ovaj zločin još nije procesuiran i da se ratni zločinci slobodno kreću Brčko distriktom, a neki od njih se nalaze na funkcijama u sudskoj, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti .

- Imamo slučaj Hasmira Tatarevića koji je izabran za predsjednika Mjesnog odbora u naselju Meraje, a u ratu se isticao u maltretiranju zarobljenih Srba. U logoru su bile zarobljene šestomjesečne bebe i starci od 88 godina, a petorica invalida u kolicima ubijeni su 14. septembra 1992. godine - svjedoči Ristić.

On tvrdi da je Srbe iz Bukvika protjerao Mirsad Đapo, sadašnji potpredsjednik u Vijeću naroda Republike Srpske.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva i rukovodilac projekta “Bosanski atlas zločina” Mirsad Tokača rekao je na ovom skupu da je došao iz poštovanja prema svim žrtvama u BiH, pa i srpskim žrtvama u Bukviku.

- Slučaj zločina u Bukviku je prilično čist, zbog čega očekujem da ga procesuira Tužilštvo Brčko distrikta ili Tužilaštvo BiH - istakao je Tokača.

Predsjednik nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica” Stefan Karganović rekao je da se radi o kvalitetnoj monografiji koja je nepristrasna i koja bez patetike govori o zločinu u Bukviku.

- Ova monografija je vrlo ozbiljno naučno dijelo koje može da posluži kao pravni dokument u procesuiranju ovog zločina - istakao je Karganović i dodao da se postavlja pitanje zašto još niko nije procesuiran za ovaj zločin koji se nesporno dogodio.

Prema njegovim riječima, monografija imenuje okolnosti, posljedice, žrtve i dželate i potkrijepljena je bogatom izvornom dokumentacijom.

Okruglom stolu prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, predsjednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih Banjaluke Stanislav Brkić.

Pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga su u Bukviku ubili 71 stanovnika srpske nacionalnosti, uhapšeno je 2.500 Srba koji su odvedeni u logore, a 750 srpskih kuća je opljačkano i uništeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana