Oživljen stari model za akcize

Željka Domazet
Oživljen stari model za akcize

Sarajevo - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je juče prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH kojim je predviđeno uvođenje dodatnog nameta od 15 feninga po litru goriva, a taj prihod biće iskorišćen za izgradnju puteva i autoputeva.

Protiv tog prijedloga glasali su eksperti u Upravnom odboru UIO Ismet Suljendić i Muhamed Kozadra. Prijedlog koji je usvojen identičan je rješenju koje je usvojio Dom naroda Parlamenta BiH i koje je nekoliko puta palo u Predstavničkom domu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je poslije sjednice Upravnog odbora UIO da usvojeno rješenje nema dovoljan nivo transparentnosti.

- Problem je što nema jasnu namjenu utroška sredstava prikupljenih od akciza za izgradnju autoputeva i stoga za mene nije prihvatljiv - rekao je Zvizdić.

Premijerka RS Željka Cvijanović kazala je da je za Srpsku prihvatljivo samo ono što je usvojeno u Domu naroda Parlamenta BiH jer su to usaglasile vlade entiteta zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- Brine me što se određeni političari ne pridržavaju dogovora. Moraju se uvažiti stavovi entitetskih premijera i vlada. Odjednom se pojavio fantomski prijedlog koji nisam ni vidjela i što se Vlade RS tiče, taj prijedlog ne postoji i niko ga nije vidio. Veoma jasno je definisana namjena sredstava koja će biti prikupljena od akciza na naftu i naftne derivate - rekla je Cvijanovićeva.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da su svima potrebne akcize.

- Vlada FBiH će novac od akciza usmjeravati samo u puteve i autoputeve. Pitanje akciza se pretvara u pitanje da li su neophodni putevi. BiH trebaju infrastruktura i investicije u taj sektor - rekao je Novalić.

Evropski zvaničnici upozorili su da bi izmjene seta zakona o akcizama trebalo usvojiti do kraja ovog mjeseca kako stotine miliona KM ne bi bile izgubljene. Priča o izmjenama zakona, koje su i uslov za nastavak trenutno zamrznutog aranžmana sa MMF-om, ponovo je aktivirana nakon što je BiH sa EU potpisala ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope. Taj paraf trebalo bi da otvori put do oko 500 miliona maraka za četiri projekta u BiH koja su u junu dogovorena na konferenciji u Trstu, ali je preostali uslov za to povećanje akciza.

Ranije predložene izmjene Zakona o akcizama, kojima je bilo predviđeno povećanje tog nameta za 15 feninga po litru goriva, u nekoliko su navrata pale u Predstavničkog domu Parlamenta BiH. Povećanje akciza podržavaju SNSD, HDZ BiH, SDA i uslovno SBB, dok su protiv SDS i njegovi partneri u Savezu za promjene, poslanici koji su napustili SDA, SDP i DF.

Kozadra

Muhamed Kozadra je istakao da je Upravni odbor UIO prihvatio prijedlog u istom tekstu kakav je usvojen u Domu naroda Parlamenta BiH.

- Glasao sam protiv tog prijedloga jer sredstva treba da imaju svoju namjenu. Ovako kako je usvojeno ne bi trebalo proći - rekao je Kozadra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana