Obilježen Dan ustanka

Srna
Obilježen Dan ustanka

Banjaluka - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je jako značajno da narod na prostoru Srpske očuva tradiciju i sjećanje na antifašističku borbu, te 27. juli - Dan ustanka u Drugom svjetskom ratu, kao jedan od najvažnijih datum iz te borbe.

On je naglasio da se obilježavanjem Dana ustanka potvrđuje opredijeljenost ka antifašističkoj borbi u kojoj je srpski narod dao najviše boraca i žrtava.

"Narod na ovim prostorima nikada nije trpio tiraniju, uvijek je imao težnju da bude slobodan, da bude ravnopravan i to je bezbroj puta u svojoj istoriji i potvrđivao. Tako se to desilo i 1941. godine, a mladim generacijama moramo prenositi ono što su vrijednosti narodno-oslobodilačkog pokreta", rekao je Đokić novinarima na Banj Brdu u Banjaluci, na obilježavanju Dana ustanka naroda u BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić podsjetio je da je narodnooslobodilačka borba trajala četiri godine, te da je u njoj poginulo više od 400.000 boraca na prostoru bivše Jugoslavije.

"Plamen dijela te borbe sinuo je sa ovog mjesta koje danas zovemo Banj Brdo. Na poziv tadašnje Komunističke partije Jugoslavije narod se masovno odazvao toj borbi", podsjetio je Gajić.

On je naglasio da su se danas, u čast narodnooslobodilačke borbe na Banj Brdu, okupili bivši borci, potomci boraca i poštovaoci antifašistitčkog pokreta iz svih krajiških opština, kao i gosti iz bivših jugoslovenskih republika.

Okupljenima na obilježavanju Dana ustanka na Banj Brdu obratio se i predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka Rade Džajić, koji je rekao da je Banjaluka dala više od 3.000 boraca u antifašističkoj borbi i 27 narodnih heroja, te da time može biti ponosna.

Više od sedam decenija od ustanka protiv fašizma juče i danas u Srpskoj se obilježava u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Povodom 73 godine od ustanka naroda u BiH u borbi protiv fašizma, na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata na Banj Brdu u Banjaluci vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, delegacija grada Banjaluka, SUBNOR-a Srpske i Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka.

Vijence su položile i delegacije SUBNOR-a Beograda, Podgorice, Prijedora, mjesnih odbora u Banjaluci, Boračke organizacije Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, društva "Josip Broz Tito" i drugih organizacija.

Ovim povodom na Banj Brdu upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Mrkonjić Grad: Položeni vijenci na spomenik na partizanskom groblju

Predstavnici SUBNOR-a i opštine Mrkonjić Grad danas su, povodom Dana ustanka naroda u BiH u Drugom svjetskom ratu, položili vijence u mjestu Kasimovac na partizanskom groblju na spomen-obilježje poginulim borcima narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora.
Predsjednik SUBNOR-a opštine Mrkonjić Grad Vlajko Jović rekao je da je na tom groblju sahranjeno 313 boraca i žrtava fašističkog terora, koji su svoje živote dali boreći se protiv neprijatelja, za slobodu svog naroda.

"Svake godine obilježavamo ovaj datum i ne smijemo zaboraviti one koji su najbolji primjer kako se bori za slobodu i dostojanstvo svog naroda", istakao je Jović. /kraj/del/mđ/foto

Srbac: Položeno cvijeće na četiri spomen-obilježja

U Srpcu je danas, povodom Dana ustanka naroda i narodnosti u BiH u Drugom svjetskom ratu, položeno cvijeće na četiri spomen-obilježja koja su podignuta poginulim borcima iz ove opštine.
Delegacije Opštinske organizacije /OO/ SUBNOR-a, Boračke organizacije Srbac i opštine položile su cvijeće na spomen-obilježje u Gradskom groblju Srbac trojici nosioca "Partizanske spomenice 1941" Branku Pivaševiću, Vasi Suknjaji i Predragu-Pendi Vidoviću.

Cvijeće je položeno i na Centralno-spomen obilježje poginulim borcima u oba prethodna rata, koje je podignuto 2006. godine, kao i na spomen-obilježje u selima Povelič i Nožičko.

Predsjednik OO SUBNOR-a Srbac Branko Pivašević rekao je Srni da je u okviru ovih aktivnosti organizovana posjeta 15 siromašnih porodica, učesnika Drugog svjetskog rata, kojima su uručeni paketi hrane i sredstava za higijenu u vrijednosti od po 50 KM.

Srbački istraživač i publicista Danilo Košutić podsjetio je na neke bitne detalje o učešću građana Srpca u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

U NOR-u je učestvovalo 1.214 boraca srbačke opštine, od kojih je 390 ili 35 odsto poginulo, 285 je registrovano kao žrtve fašističkog terora, a 315 je odvedeno u zarobljeništvo.

Opština Srbac dala je i jednog narodnog heroja - Savu Vujanovića Žuću, koji je poginuo krajem 1941. godine kao politički komesar Rađevačkog bataljona pri Valjevskom partizanskom odredu.

"Danas ima samo 25 preživjelih učesnika Drugog svjetskog rata, kojima treba pokloniti znatno više pažnje", rekao je Košutić i dodao da na ovim spomenicima treba povremeno organizovati kraće časove istorije, da bi se mlade generacije upoznale o herojskim podvizima svojih predaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana