O “Boju na Kosovu” odlučiće Strazbur

Dragana Orlović
O “Boju na Kosovu” odlučiće Strazbur

Banjaluka - Izgubivši vjeru u ovdašnje sudove, nekadašnji pripadnik Vojske RS i Oružanih snaga BiH Radenko Borojević po pravdu je otišao čak u Strazbur, odakle već dvije godine čeka epilog dugogodišnje pravne borbe protiv Ministarstva odbrane BiH, od kojeg traži da mu vrati njegove slike.

Borojevićeva bitka po raznim sudovima traje skoro sedam godina i polako, kako kaže, gubi nadu da će ikada vratiti svoja autorska prava.

Slike “Boj na Kosovu” i “Koridor života”, koje su registrovane i u Institutu za zaštitu intelektualnog vlasništva, te serijal od pet slika “Srpski vojnik kroz istoriju i ratovanje” njegova su djela koja su bila motiv mnogih manifestacija. Ta djela obilježila su razne istorijske datume, a našla su se i u dva filma, iako od Borojevića niko nije tražio dozvolu za njihovo korišćenje.

- Sve manje vjerujem u pravni sistem i mislim da polako gubim ovu bitku za svoja autorska prava, koja traje evo već sedam godina - razočarano poručuje Borojević.

Borojević objašnjava da je 20. januara 2017. godine poslao apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je, kako navodi, samo prepisao odluku Suda BiH, zbog čega je 7. septembra te godine predmet poslao u Strazbur.

- Sve što sam mogao uradio sam. Ali, teško da će se išta  promijeniti u ovom slučaju - dodaje Borojević.

On napominje da nikada nije dobio bilo kakvu naknadu za svoje slike i njihovo korišćenje.

- Jednostavno, prisvojili su ih - ističe ogorčeno Borojević i dodaje da njegov ugovor o angažmanu u vojsci nije u vezi sa njegovim umjetničkim radom.

Borojević kaže da je riječ o djelima koja je naslikao dok je još bio u vojnoj službi i izložena su u Klubu VRS u kasarni “Kozara”. Međutim, sa vojnom službom se oprostio 2013, zbog prelaska starosne granice od 35 godina. Tada je i zatražio od Ministarstva odbrane BiH da mu slike budu vraćene, ali zahtjev je odbijen, uz obrazloženje da su uknjižene kao vlasništvo vojske.

U bici za vraćanje svojih djela našao je uporište i u Zakonu o autorskim i srodnim pravima BiH, na osnovu kojeg je dobio dvije presude Suda BiH u svoju korist. Prvu u junu 2015. i drugu u aprilu ove godine. Međutim, njegova sreća kratko je trajala. Obje presude su poništene. Takva odluka obrazložena je time da je Borojević slike uradio tokom radnog vremena u vojnoj službi i da nema autorska prava nad njima.

Autorska prava

Zakon o autorskim pravima predviđa da ako djelo nastane u izvršavanju radnih obaveza ili po uputstvima poslodavaca, sva autorska prava prenesena su na poslodavca za period od pet godina od dana završetka tog djela. Međutim, to nije slučaj ukoliko je ugovorom ili drugim aktom drugačije regulisano. Poslije isteka roka od pet godina prava poslodavca prestaju i prelaze na autora. Ova procedura je drugačije regulisana ako je poslodavac zatražio ponovni prenos prava, a u tom slučaju autoru pripada odgovarajuća naknada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana