Novac od donacija trošili na plate novih službenika

Vedrana Kulaga
Novac od donacija trošili na plate novih službenika

Sarajevo - U ministarstvima, agencijama, institutima i brojnim drugim institucijama na nivou BiH zaposleno je gotovo 22.000 službenika, a na devet adresa evidentirano je da imaju više službenika nego što bi trebalo.

Na to je ukazano u najnovijem izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza od januara do kraja juna ove godine, koji je usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH.

Pitanju broja zaposlenih i izdataka za njihove plate i druge pripadajuće naknade posvećen je poseban dio u tom dokumentu, gdje je naznačeno da je u džepovima zaposlenih za pola godine, samo po osnovu bruto plate, završilo gotovo 268 miliona maraka.

Prosječan broj zaposlenih u institucijama BiH iznosio je u prvoj polovini godine 21.812, a iako je to manje u odnosu na isti period lani, ukazano je na to da, ipak, u nekim institucijama imaju i više nego što bi trebalo, dok na određenim adresama ima i manjka.

- Devet institucija na kraju juna 2018. godine imale su više zaposlenih u odnosu na projekciju za tekuću godinu - piše u izvještaju o izvršenju budžeta.

Najviše “viška” je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu  BiH, odnosno njih 54, a nadležni to pravdaju činjenicom da se finansiraju iz donatorskih sredstava.

- VSTS je isplatio plate iz donatorskih sredstava za dodatnih 55 osoba koje nisu sistematizovane u pravilniku, a one su angažovane na realizaciji projekata koji se, između ostalog, odnose na projekte podizanja efikasnosti sudija i tužilaca, te rada na predmetima ratnih zločina - navedeno je u izvještaju.

Takva i slična objašnjenja za prekobrojne radnike stižu i iz drugih institucija, među kojima su Sud i Tužilaštvo BiH, gdje kažu da dio službenika finansiraju iz donatorskih sredstava.

- Sud BiH je imao iz donatorskih sredstava povećanje na stavci bruto plate i naknade plata, od čega je izvršeno 223.177 maraka, i to na projektu “Donacija EU za Sud BiH - IPA 2013. godine” - navedeno je u izvještaju.

Centralna izborna komisija ima potrebu za radnicima zbog predstojećih izbora, a na listi onih sa viškom službenika su i Institut za akreditaciju BiH, Agencija za nadzor nad tržištem te Kancelarija za razmatranje žalbi, gdje su ti kadrovi zaposleni, kako je navedeno, na određeno vrijeme.

U Savjetu ministara su kazali da su i ove godine nastavljene uštede na primanjima zaposlenih koja su smanjena 2012. godine, uz naglasak da je “zamrznuto” zapošljavanje, osim u izuzetnim slučajevima koje mora da odobri savjet.

Član Komisije za finansije i budžet u Domu naroda Parlamenta BiH Zdenka Džambas naglašava da mnoge stvari ne štimaju i da je jasno da nekih pravila i obećanja nema u praksi.

- Zapošljavanje po partijskoj liniji i uhljebljavanje imamo u mnogim institucijama, a svima je odavno trebalo biti jasno da se novac mora racionalno koristiti, kako iz kase, tako i iz donacija koje stižu na određene adrese u BiH - naglasila je Džambasova.

Za rad i obaveze svih 75 institucija BiH za šest mjeseci je potrošeno više od 434 miliona maraka, što je manje za oko 4,2 miliona KM u odnosu na isti period lani zbog slabije realizacije višegodišnjih projekata. Tekući izdaci su, s druge strane, skočili za oko 8,9 miliona te su dostigli 389 miliona.

Institucije sa više zaposlenih

u odnosu na projekciju za tekuću godinu

Visoki sudski i tužilački savjet           +54

Centralna izborna komisija                             +21

Sud BiH                                                              +8

Tužilaštvo BiH                                                +7

Jedinica za projekat novog zatvora                  +4

Institut za akreditaciju                                  +3

Agencija za statistiku BiH                     +2

Agencija za nadzor nad tržištem           +1

Kancelarija za razmatranje žalbi                   +1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana