Nanić postao direktor i ušao u sukob interesa

Goran Maunaga
Nanić postao direktor i ušao u sukob interesa

Banjaluka - Savjet ministara BiH imenovao je člana Kancelarije za razmatranje žalbi BiH Arifa Nanića za vršioca dužnosti direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH iako prethodno nije razriješen sa stare pozicije, pa je došao u sukob interesa.

Nanića je prije imenovanja u IDDEEA trebalo da razriješi Parlament BiH koji ga je i imenovao za člana Kancelarije za razmatranje žalbi.

Funkcija članova Kancelarije za razmatranje žalbi, kojima mandat traje pet godina, prema Zakonu o javnim nabavkama BiH nespojiva je s bilo kojom drugom posrednom ili neposrednom i stalnom ili povremenom dužnosti. Izuzetak su samo akademske, naučne ili publicističke aktivnosti.

Da li upravo zbog činjenice da Nanić ne može biti istovremeno na dvije funkcije ili drugog razloga, Savjet ministara nikada nije objavio ni u saopštenju za javnost ni u zaključcima sa sjednice da je na sjednici održanoj još 28. marta izvršio to imenovanje.

- Arif Nanić imenuje se za vršioca dužnosti direktora IDDEEA najduže do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora IDDEEA počev od 1. aprila 2017. godine - navedeno je u rješenju o imenovanju Nanića koje je potpisao predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Predstavnički dom Parlamenta BiH imenovao je Nanića za člana Kancelarije za razmatranje žalbi u banjalučkoj filijali 14. oktobra 2015. godine.

- Arif Nanić imenuje se za člana Kancelarije za razmatranje žalbi u filijali Banjaluka kao stručnjak iz upravnog prava i upravnog postupka - navedeno je u odluci koju su potpisali predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak.

Savjetnica za medije u Savjetu ministara Amela Mulavdić i Dragica Galić iz Službe za informisanje juče nisu odgovorile na pitanja koja smo im uputili u vezi sa spornim imenovanjem Nanića.

Čolak kaže da je generalno pravilo da kada Parlament BiH nekoga imenuje na neku dužnost, treba i da ga razriješi sa te dužnosti prije imenovanja na neku drugu.

- Neka pitanja iz radno-pravnog odnosa razmatrana su na kolegijumu i upućena Ministarstvu pravde BiH. Načelno, sporno je da nekome ko je imenovan traje mandat negdje drugo ako prethodno nije razriješen ili ako sam ne da ostavku. To je generalno pravilo, mada u našoj praksi ima svega i svačega. Postoje i oni koji godinama rade na nekom mjestu iako im je davno istekao mandat - kaže Čolak ističući da je to načelno pravilo i da nije u prilici da govori o detaljima konkretnog slučaja.

Zamjenik direktora IDDEEA Radivoje Trbić kaže da je Nanić, koji je član SDA, na funkciji v.d. direktora IDDEEA od 1. aprila.

- O načinu imenovanja treba da brinu nadležne institucije. Suočeni smo sa ogromnim problemima jer u IDDEEA sve stoji. Još nisu raspisani tenderi za štampanje pasoških knjižica i izgradnju zgrade sjedišta IDDEEA u Banjaluci iako u septembru ističe građevinska dozvola. To je politički stav SDA zato što je zemljište uknjiženo na Vladu RS. Sve stoji iako je sve u skladu sa zakonom i iako je za izgradnju zgrade obezbijeđeno 22,5 miliona maraka. Ti problemi bi već bili riješeni da sam ostao na funkciji v.d. direktora IDDEEA koju sam vršio do postavljenja Nanića - kaže Trbić.

Sa Nanićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Nesimi

Radivoje Trbić kaže da bivši direktor IDDEEA Edim Nesimi nije više ni savjetnik direktora u toj agenciji.

- Dobio je otkaz i otišao iz IDDEEA 15 dana nakon dolaska Arifa Nanića. On je prvo bio pomoćnik direktora, zatim prošao na konkursu za direktora. Onda je dao ostavku na tu funkciju, a ja sam ga imenovao za savjetnika kad sam bio v.d. direktora. Taj mandat je trajao dok sam ja bio na toj funkciji - kaže Trbić.

Nesimi je imenovan za savjetnika direktora IDDEEA čim je podnio ostavku na direktorsku poziciju u toj agenciji. Ostavku je obrazložio zdravstvenim problemima iako upućeni tvrde da je to učinio zbog problema sa izborom ponuđača na tenderu za štampanje pasoša usljed kojih je BiH bila došla u opasnost da ne može izdavati pasoše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana