Najviše boli ćutanje

Ljiljana Aleksić
Najviše boli ćutanje

Bijeljina - Masakr nad pripadnicima JNA u Tuzli, koji su se 15. maja 1992. godine mirno povlačili iz tog grada, ne smije biti zaboravljen, niti ostati zločin bez kazne.

Poručeno je to juče iz Bijeljine, gdje je, služenjem parastosa na groblju Pučile ispred Spomen-kosturnice, obilježeno 27 godina od napada na vojnike JNA u “Tuzlanskoj koloni”, u kojem je ubijeno 59, a ranjene 44 osobe.

Pomenu stradalima prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske, kao i pojedini nekadašnji pripadnici JNA koji su uspjeli da prežive napad na kolonu koja se, na osnovu prethodnog dogovora, mirno povlačila iz Tuzle.

Muslimanske snage su, naime, iz zasjede napale 92. motorizovanu brigadu, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”. U koloni je bilo oko 600 vojnika, starješina i 200 vozila, a napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

- Istina o stradanju Srba u nametnutom ratu mora biti dokazana i pokazana svijetu prije nego što vrijeme učini da svjedoka nestane i zločinci ostanu nekažnjeni. Od stradanja nedužnih vojnika je prošlo 27 godina. Ne znam šta više učiniti ni reći. Kao stradalnik moram biti optimista i čekati pravdu - podvukao je Slavko Novaković, koji je preživio napad.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović poručio je da su pobili ljude koji nisu mogli da se brane, a da za zločin niko nije odgovarao.

- I u ratovima su postojali dogovori koji su se poštovali, ali je ovdje sve to pogaženo - rekao je Milunović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih  Milorad Kojić izjavio je da je ovo zločin bez kazne.

- Od momenta kada su se počeli procesuirati zločini u BiH čekamo 20 godina. Haški tribunal nije htio da procesuira ovaj predmet, već ga je ustupio Tužilaštvu BiH sa jasnim oznakama “A”, u kojima je navedeno da postoji dovoljno dokaza, elemenata i činjenica da se može procesuirati. Tužilaštvo se nije udostojilo da deset godina odgovori prigovorima na obustavu istrage koje su uložili MUP i porodice stradalih - rekao je Kojić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić podvukao je da su vojnici zvjerski napadnuti, a u tom gradu je premijerno prikazan dokumentarni film “Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”.

Istrajnost

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je poražavajuće što odgovorni za zločin nisu presuđeni uprkos dokazima i iskazima svjedoka o organizovanom i planskom napadu.

- Pravosuđe BiH odbijanjem da procesuira odgovorne za zločine počinjene na početku građanskog rata istrajava na ideji da političkim presudama i amnestiranjem odgovornih pokuša da odredi karakter rata i da srpski narod označi kao jedinog i najvećeg krivca i da ga, u skladu sa aktuelnom bošnjačkom politikom, predstavi kao agresora u vlastitoj zemlji - rekao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana