Na robiju ide svaki peti kriminalac

Svjetlana Šurlan
Na robiju ide svaki peti kriminalac

Banjaluka - Počinioci različitih krivičnih djela u Republici Srpskoj i FBiH najčešće se "izvuku" sa uslovnim kaznama, kojih je samo u prvoj polovini ove godine bilo skoro 5.000 od ukupno 7.263 osuđujuće presude.

U izvještaju o radu tužilaštava za period januar - jun 2014. godine, koji je "Glasu Srpske" dostavljen iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, precizira se da je u 4.997 slučajeva izrečena uslovna kazna, u 1.351 zatvorska kazna, u 861 novčana kazna, a ostatak su opomene.

U sudovima na svim nivoima postotak uslovnih kazni u osuđujućim presudama nije manji od 49 odsto.

U predmetima koje je pokrenulo Tužilaštvo BiH, a koji se odnose na najteža krivična djela, u prvoj polovini ove godine donesena je ukupno 81 sudska odluka, od čega šest u predmetima ratnih zločina. Od ovog broja odluka, 88 odsto ih je bilo osuđujućih, ali u strukturi izrečenih kazni dominiraju uslovne kazne, kojih je bilo čak 35 ili 49 odsto.

Na osnovu predmeta Tužilaštva BiH sudovi su izrekli i 32 zatvorske kazne, te četiri novčane.

U Republici Srpskoj su od ukupno 2.574 sudske odluke donesene po predmetima okružnih tužilaštva, čak 89 odsto činile osuđujuće presude.

Od tih 89 odsto, odnosno 2.287 osuđujućih presuda, 1.394 ili 61 odsto se odnosi na presude u kojima su izrečene uslovne osude. Za čak 530 slučajeva sudovi su izrekli novčane kazne, a za 349 zatvorske. Svega 11 puta je izrečena opomena, dok su evidentirane tri oslobađajuće presude.

Što se tiče rada kantonalnih tužilaštava u FBiH, u njihovim predmetima osuđujuće presude čine 91 odsto.

Međutim, od ukupno 4.905 osuđujućih presuda, 3.568 ili 73 odsto odnose se na presude u kojima su izrečene uslovne kazne. U 970 slučajeva izrečene su zatvorske kazne, u 327 novčane, dok je u 31 slučaju izrečena opomena, a u devet oslobađajuća presuda. U predmetima ratnih zločina, sudovi u FBiH su donijeli pet osuđujućih i jednu oslobađajuću presudu za ratne zločine.

Kad je u pitanju rad Tužilaštva Brčko distrikta, u strukturi sudskih odluka donesenih po predmetima ovog tužilaštva, 90 odsto čine osuđujuće presude. Kao i kod prethodnih tužilaštava, više od polovine, odnosno od 126 osuđujućih presuda, u 64 ili 51 odsto njih izrečena je uslovna kazna. Bilo je i 47 slučajeva izricanja zatvorske kazne, 13 novčane, te dvije oslobađajuće presude, dok opomena nije bilo.

Prema podacima VSTS-a, samo u prvoj polovini ove godine u sudovima u RS i FBiH zastarjelost krivičnog gonjenja nastupila je u 51 predmetu, dok je zastarjelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka nastupila u čak 184 predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana