Milioni potrošeni, vrijeme ističe

Vedrana Kulaga
Milioni potrošeni, vrijeme ističe

Sarajevo - BiH muku muči sa reformom javne uprave i ne uspijeva da uhvati korak sa preuzetim obavezama, iako su za te namjene potrošeni milioni maraka, jer dio zadataka još nije dobio epilog, što je potvrđeno i u posljednjem presjeku stanja u toj oblasti.

Reforma javne uprave u BiH pokrenuta je još 2007. godine na osnovu strategije koja je predviđala uspostavljanje efikasnije i odgovornije javne uprave, čiji bi rad bio zasnovan na transparentnim procedurama, uz istovremeno ispunjavanje uslova za evropske integracije.

Cilj je bio da do kraja 2014. godine bude dostignut evropski nivo kvaliteta rada javne uprave i primijenjeno evropsko zakonodavstvo, ali ciljevi još nisu u potpunosti dostignuti.

Na to je ukazano i u posljednjem izvještaju Evropske komisije za BiH, koji je nedavno ugledao svjetlost dana, a u kojem je naznačeno da se zemlja nalazi u ranoj fazi reforme i da nije zabilježen napredak na tom polju.

Iz Brisela je preporučeno da BiH treba da usvoji program usklađivanja zakona sa propisima EU i započne realizaciju novog strateškog okvira za reformu javne uprave, u vezi sa kojim su u međuvremenu napravljeni pozitivni pomaci.

Da se intenzivnije mora raditi u ovoj oblasti naznačili su i nadležni u BiH u prvim nacrtima rada za narednu godinu. Agencija za državnu službu BiH je naglasila da je i Savjet ministara utvrdio da se javna uprava u BiH mora poboljšati da bi se BiH pripremila za izazove na putu ka EU te obezbijedilo efikasnije i pouzdanije pružanje usluga građanima.

Da nisu ispunjeni svi zacrtani zadaci potvrđeno je i u izvještaju o radu Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave BiH za 2017. godinu, koji je prije nekoliko dana usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH.

Ključni ciljevi koji se odnose na unapređenje koordinacije i realizaciju dokumenata s ciljem podizanja uprave na viši nivo te bolje korišćenje sredstava fonda za reformu uprave su ispunjeni u znatnoj mjeri, ali ne do kraja.

- Odstupanja se prvenstveno odnose na kašnjenja u dosezanju planiranih rokova za realizaciju pojedinih aktivnosti. U nekim slučajevima nismo u potpunosti implementirali planiranu aktivnost, ali smo sproveli druge, koje nije bilo moguće predvidjeti programom rada za 2017. godinu, a koji doprinose ispunjenju ciljeva reforme javne uprave - piše u tom izvještaju, koji je potpisao direktor Dragan Đuzulan.

Faktori koji su uticali na dinamiku pripreme strateškog okvira za reformu uprave do 2022. godine su, kako je naveo, kašnjenje u formiranju međuinstitucionalnih radnih struktura za njegovu izradu te dugotrajno usaglašavanje sa korisnicima.

To se, piše, posebno odnosi na rezultat zaključka Vlade RS, kojim je predviđeno da u svakom koraku izrade službenici koji su uključeni u proces moraju tražiti saglasnost Vlade.

Nakon dugog zastoja u sprovođenju projekata u prethodnim godinama zbog dugotrajnih procedura javnih nabavki, čestih žalbi i postupaka koji su na kraju poništavani, lani je okončano pet projekata koji se finansiraju iz Fonda za reformu javne uprave.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić kaže da RS nije i ne može biti zadovoljna tempom kojim se odvija reforma javne uprave generalno u BiH, naglašavajući da Srpska bilježi daleko bolje rezultate.

- RS je uradila mnogo toga u posljednjih nekoliko godina i napravila ogroman iskorak, trenutno trpi posljedice jer taj tempo nisu mogli pratiti ostali nivoi vlasti. Radili smo konkretne stvari. Reformisali smo, između ostalog, sistem lokalne samouprave uprave, a ne samo uprave. Imamo čime da se pohvalimo i znamo da reforma nije laka, ali dajemo sve od sebe da je podignemo iznova na viši nivo - zaključila je Rešićeva.

Revizija

Efikasnost pripreme projekata reforme javne uprave u BiH lani je došla pod lupu Kancelarije za reviziju institucija BiH, a opšta ocjena je da se projekti ne pripremaju na pravi način te da nadležni ne poštuju rokove. Razočaravajuće ocjene za BiH iznijela je nedavno i Svjetska banka, koja je ocijenila da zemlja ima najneefikasniju javnu upravu u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana