MUP povukao dopune Zakona o javnom okupljanju

Agencije
MUP povukao dopune Zakona o javnom okupljanju

Banjaluka – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je danas da nije u skupštinsku proceduru uputilo nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, niti se Vlada Republike Srpske očitovala o istom.

"Imajući u vidu da se radi o radnoj verziji, Ministarstvo neće u ovom trenutku nastaviti rad na izmjenama ovog Zakona, niti će ovaj materijal uputiti u proceduru", saopšteno je iz MUP-a.

Saopšteno je takođe da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno na konstruktivan dijalog u vezi sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji bi trebalo da se 16. aprila 2019. godine nađe na dnevnom redu 4. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a "sve u cilju uvažavanja dobrih praksi i prijedloga koji se odnose na sporne članove navedenog Nacrta zakona".

"Cilj je da se dobije kvalitetno i dobro rješenje, do utvrđivanja prijedloga ovog zakona", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, u skupštinskoj proceduri na sjednici NS RS naći će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji predviđa mogućnost uvođenja rezervnog sastava policije, a u cilju kako navodi MUP podizanja stepena bezbjednosti građana i imovine.

Ambasade SAD, Njemačke i Velike Britanije te OHR saopštile su danas ranije da je MUP RS dostavio nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene, te da bi isto trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

Da su odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru RS, koje je nedavno usvojila Vlada RS, u suprotnosti s međunarodnim standardima slobode medija, smatraju i iz OEBS-a.

U pitanju su, podsjećamo odredbe koje propisuju i robiju za neovlašteno fotografisanje službenika, zbog čega su naišle na oštre osude medijske zajednice i javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana