MMF još važe aranžman

M. Miljić, Ž. Domazet
MMF još važe aranžman

Banjaluka - Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je juče da očekuje značajna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda proširenog aranžmana sa BiH vrijednog 1,078 milijardi KM, ali nije najavio raskid aranžmana, iako rok za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama ističe sutra.

Predstavnički dom Parlamenta BiH odbio je u srijedu da izmjene Zakona o akcizama i pratećih zakona, usvaja po hitnoj proceduri. BiH je do sada povukla samo jednu tranšu od 155 miliona maraka.

Šef misije MMF-a za BiH Nadem Ilahi naglasio je da je su upoznati sa informacijom da Predstavnički dom nije usvojio izmjene zakona.

- Neusvajanje ovih zakona imaće implikacije na mobilisanje spoljnog  finansiranja za prijeko potrebne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti ulažu u modernizaciju regulative bankarskog sektora. Zakoni predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji MMF podržava u obliku proširenog aranžmana. Očekujemo značajna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa - kazao je Ilahi.

Ipak, najavio je da će održavati stalni dijalog sa vlastima BiH i pružiti pomoć u daljim naporima.

- Vlasti su u proteklim mjesecima ostvarile dobar napredak u sprovođenju reformi koje su podržane proširenim aranžmanom. Spremni smo pomoći vlastima da i dalje sprovode strukturalne reforme kako bi podstakli rast i održali makroekonomsku stabilnost. Njima je potrebno više vremena da ostvare napredak u nekim ključnim oblasti svog programa - kazao je Ilahi.

Predsjednik RS Milorad Dodik upozorio je da će uslijediti problemi zbog odbijanja poslanika Predstavničkog doma da se o povećanju akciza ne odlučuje po hitnom postupku, već u redovnoj proceduri.

- Upadamo u ozbiljan problem, jer gubimo rokove, što znači da ako sada želimo nešto, moramo da provedemo najmanje dvije godine za novo dogovaranje. RS je ispunila sve iz mape puta u vezi sa MMF-om i nema nijedne neispunjene obaveze iz Reformske agende. Problem je u FBiH i institucijama na nivou BiH -  kazao je Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović kazala je da su glasanjem u Predstavničkom domu dovedeni u pitanje reformska agenda i za nju vezan aranžman sa MMF-om. 

- Srpska je ispunila sve obaveze koje je preuzela u okviru reformske agende - kazala je Cvijanovićeva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović poručio je da će, ako ne bude novca od MMF-a, BiH tražiti druga rješenja.

- Ali treba da znamo da je novac od MMF-a najjeftiniji -  rekao je Šarović.

Predstavnički dom izmjene i dopune Zakona o akcizama razmatraće na redovnoj sjednici 20. aprila, dok će Dom naroda Parlamenta BiH danas ova zakonska rješenja  najvjerovatnije razmatrati po hitnoj proceduri.

- Šteta je što ove zakone nije usvojio Predstavnički dom jer su oni reformski. Više ne možemo riječima podržavati reforme, a kada dođe vrijeme da zaista preduzmemo nešto na tom putu, zakažemo. To se na sjednici Predstavničkog doma i dogodilo - rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) i dodao da uvjeren da će u Domu naroda ovi zakoni dobiti podršku.

Sjednici Doma prisustvovaće i trojica delegata SNSD-a i DNS-a, a šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD) ocijenio je da je neusvajanje zakona u Predstavničkom domu klasična politička spekulacija.

- Očito je da ne žele put u Evropu, odnosno reformske procese u BiH. Ne može se samo sjedjeti u Parlamentu i primati dobra plata, već morate povlačiti teške poteze koji se ponekad građanima neće dopasti - rekao je Nović.

Izmjenom zakona o akcizama predviđeno je povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, a parlamentarci iz redova Saveza za promjene i opozicije iz FBiH traže da u zakon bude uvrštena podrška poljoprivrednicima u BiH u vidu plavog dizela.

Vigemark

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije Unije u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da se od izabranih predstavnika BiH očekuje da nastave sa naporima da se iznađe put koji će podržati većina u Parlamentu BiH.

- Ovi su zakoni važni elementi Reformske agende i predstavljaju uslove za aranžman MMF-om, kao i finansiranje velikih infrastrukturnih projekata širom BiH sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i drugih finansijskih institucija - naveo je u Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana