Kancelarije i parkinzi progutali 30 miliona KM

Vedrana Kulaga
Kancelarije i parkinzi progutali 30 miliona KM

Banjaluka - Za zakup prostorija i iznajmljivanje parkinga za potrebe institucija BiH lani je potrošeno oko 30 miliona maraka, a najviše je koštao Ministarstvo odbrane, dok je za parking najviše potrošila Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

Navedeno je to u odgovoru na pitanje poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavka Jovičića koji je na posljednjoj sjednici utvrdio Savjet ministara BiH.

Institucije BiH su, prema podacima Savjeta ministara, za zakup prostorija lani potrošile 29,09 miliona, a za parking oko pola miliona maraka.

Milionski zakupi

Od 74 institucije na nivou BiH, njih pet je za zakup izdvojilo milionske iznose, a na čelu kolone nalazi se Ministarstvo odbrane. Ovo ministarstvo je za zakup prostorija potrošilo oko 8,8 miliona maraka.

Druga najrastrošnija institucija kada je zakup u pitanju je Ministarstvo inostranih poslova (MIP).

- MIP je tokom prošle godine za zakup prostorija potrošio 5,3 miliona KM, što je za oko 230.000 više u odnosu na 2010. godinu - navedeno je u ovoj informaciji.

Ova ministarstva po troškovima za zakup prostorija prate Agencija za identifikaciona dokumenta, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO).

Agencija za identifikaciona dokumenta lani je iz budžeta za zakup dala više od 2,1 milion maraka, dok su Direkcija za civilno vazduhoplovstvo i UIO potrošile pojedinačno više od 1,5 miliona KM.

- Direkcija za civilno vazduhoplovstvo je za zakup dala 1,7 miliona, dok su troškovi UIO prešli 1,6 miliona KM - navodi se u informaciji.

Listu prvih pet najvećih potrošača po osnovu zakupa zaključuju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA). Zakup je iz budžeta SIPA “isisao” 917.000 maraka, dok je OBA za iste namjene potrošila više od pola miliona KM.

Po nekoliko hiljada maraka za zakup institucija BiH lani su, između ostalih, potrošili i Predsjedništvo BiH, kancelarije ombudsmana za ljudska prava i za veterinarstvo, Centralna izborna komisija, Granična policija i Institut za intelektualno vlasništvo.

Ukupno 16 institucija za zakup prostorija lani je dalo manje od 100.000 maraka. Među ovim institucijama nalaze se, između ostalih, Pravobranilaštvo, Generalni sekretarijat Savjeta ministara, Agencija za državnu službu i agencije za osiguranje i antidoping kontrolu.

Parkiranje

Pored miliona, koji su lani potrošeni za zakup prostorija, institucije troše ogroman novac i za parkiranje. Parkiranje skupocjenih državnih automobila koštalo je poreske obveznike 480.000 maraka. Prema budžetu institucija BiH jasno je da štednje na toj poziciji neće biti ni ove godine, jer je za parking planirano oko 522.000 maraka.

Najviše novca za parking prostor potrošila je Služba za zajedničke poslove BiH - više od 118.000 maraka, a slijede UIO sa 93.000 i OBA sa potrošenih 86.000 maraka.

Regulatorna agencija za komunikacije lani je za parkiranje dala 48.000 maraka, MIP 16.000, dok je Ministarstvo odbrane na dnu liste sa 2.400 maraka.

Institucije BiH potrošile su lani više od 900 miliona maraka, a najviše novca je otišlo za bruto plate i naknade zaposlenih za koje je izdvojeno oko 650 miliona.

Pozitivne nule

Iako je lani dio institucija BiH potrošio hiljade maraka na iznajmljivanje parking prostora, postoje i one institucije koje lani nisu ni marke dale za ove namjene.

Sa “pozitivnim nulom” je 39 institucija, a među njima su i Parlament BiH, VSTS, Tužilaštvo, određene agencije, direkcije, ministarstva i centri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana