Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za terorizam

Srna
Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za terorizam

Sarajevo - Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor osmorici osumnjičenih za terorizam, koji su uhapšeni u akciji "Rez" 22. decembra na području Kantona Sarajevo, nakon što je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo koje im je stavljeno na teret.

Pritvor je na prijedlog Tužilaštva BiH određen Elviru Muratoviću, Kemalu Muriću, Semiru Salkoviću, Zulfi Alajbegoviću, Edinu Tabakoviću, Darku Peci, Elviru Mašinu i Adisu Kešanu.

Pritvor im je određen pritvor zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju na osnovane bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, odnosno da bi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, saopšteno je iz Suda BiH.

Razlozi za određivanje protvora su i postojanje vanrednih okolnosti u odnosu na težinu krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu rezultovalo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Osmorici osumnjičenih na teret je stavljeno krivično djelo organizovanje - pripadanje terorističkoj grupi u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Pritvor može trajati do 22. januara 2016. godine ili do nove odluke Suda.

U akciji "Rez" uhapšeno je 11 lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekivanja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. Tokom akcije pretreseno je 13 lokacija na području Kantona Sarajevo.

Akciju je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH, a realizovali su je pripadnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana