Ivošević: Zahtjev za obnovu u slučaju Tuzlanska kapija još u Sudu BiH

Srna
Ivošević: Zahtjev za obnovu u slučaju Tuzlanska kapija još u Sudu BiH

Banjaluka - Milorad Ivošević, šef tima odbrane generala Vojske Republike Srpske /VRS/ Novaka Đukića, rekao je Srni da se zahtjev odbrane za obnovu postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" još nalazi na razmatranju u Sudu BiH.

"Očekujemo da Sud BiH prihvati naš zahtjev radi utvrđivanja istine o događajima na žTuzlanskoj kapijiž i nepobitnih novih dokaza do kojih je došla odbrana generala Đukića", istakao je Ivošević.


On je ponovio da odbrana posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetara, a da su nove činjenice utvrđene vještačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a.

Ivošević je podsjetio da je odbrana pozvala vještaka Berka Zečevića i predstavnike Tužilaštva i Suda BiH da na artiljerijskom poligonu Nikinci u Srbiji izvrše vlastitu probu ako sumnjaju u vještake.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Odbrana generala Đukića podnijela je zahtjev Sudu BiH za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog novih dokaza do kojih je došla.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana