IHH paravan za šverc oružja i pranje novca

Goran Maunaga
IHH paravan za šverc oružja i pranje novca

Sarajevo - Bezbjednosno-istražne agencije u sklopu provjera tajnog rada kancelarija turske humanitarne organizacije Insan Hak Huriet (IHH) u BiH otkrile su još nekoliko aktivnih saradnika te organizacije za koju se sumnja da podržava teroriste i bavi se švercom naoružanja.

Između ostalih, to su Sirijac Ajman Avad i brat i sestra iz Saudijske Arabije Nidal i Badija Halil, saznaje "Glas Srpske" od sagovornika bliskog bezbjednosnim agencijama. Nidal i Badija Halil su djeca nekad najtraženijeg teroriste na svijetu Abu Nidala.

- Postoje pokazatelji da su njih troje preko IHH umiješani u šverc naoružanja i pranje novca.  Osim toga, državljanstva BiH dobili su na nezakonit način - kaže  naš sagovornik.

Ističe da Badija Halil ima veoma važnu ulogu u pranju novca IHH preko većinskog vlasnika jedne banke u Sarajevu.

- To je naročito pojačano od kraja 2012. godine - kaže naš sagovornik. Dodaje da je ona, sa računa supruge svog oca Abu Nidala u švajcarskim bankama podigla osam miliona dolara.

Badija Halil udata je za državljanina BiH Adnana Buzara koji je jedan od vođa vehabijskog pokreta u Austriji i koji učestvuje u finansiranju vehabija u BiH novcem koji potiče iz Saudijske Arabije.

Rođena je u Rijadu, a na osnovu odluke od 6. maja 1997. godine koju je potpisao šef Kantonalnog MUP-a Sarajevo Ismet Dahić, odobren joj je upis u knjigu rođenih u opštini Centar. Na osnovu toga dobila je državljanstvo BiH. Ima prijavljeno prebivalište u opštini Centar, a živi i u Beču. U Sarajevu ima stan gdje je dobila i ličnu kartu.

Više detalja možete pročitati u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana