Hamas učestvovao u ratu u Bosni

Goran Maunaga
Hamas učestvovao u ratu u Bosni

BANjA LUKA - Skoro trećina islamskih dobrotvornih organizacija na Balkanu pomagala je aktivnosti islamskih grupa povezanih s terorizmom uključujući egipatsku Gama al-Islamiju, palestinski Hamas i libanski Hezbolah.

Američki publicista i ekspert za antiterorizam Evan Kolman navodi da to stoji u izvještaju američke vlade iz 1996. godine koji je nosio oznaku "strogo povjerljivo".

- Za taj izvještaj "Wall Street Journal " tvrdio je da ga je izradila američka Centralna obavještajna agencija (CIA). Činjenica je i da Hamasovac Abu Anas al-Šami sredinom devedesetih došao u BiH, navodno da bude misionar i da pomaže u širenju islama - navodi Kolman.

Nakon BiH, ističe on, Al-Šami vratio se u rodni Jordan gdje je pomogao osnivanje glavnog regrutnog centra za fundamentalističku grupaciju "Džamat al-Suna val-Kitab" ("Društvo suneta i Knjige").

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić kaže da su visoki oficiri Hamasa koji su učestvovali u ratu u BiH uglavnom bili locirani na području centralne Bosne.

- Nekoliko njih učestvovalo je u logističkom centru Armije BiH u Visokom. Pripadnike Hamasa koordinisao je visoki oficir Armije BiH Majed Mafalani, porijeklom Sirijac, koji je sada ljekar u Visokom - kaže Margetić.

Obavještajci NATO-a, dodaje on, istraživali su Mafalanija zbog njegovih odnosa sa sirijskom obavještajnom službom i koordinacije dolazaka Hamasovih oficira u BiH. Kaže da je  sirijska obavještajna služba jedan je od glavnih servisa Hamasu.

- Pripadnici Hamasa bili su sastavni dio komandnih centara Armije RBiH, a jedno vrijeme bili su dio njene obavještajne službe - ističe Margetić.

Hrvatski mediji su i poslije rata, tačnije 1999. godine pisali da su "Hamas, GIA i Bin Ladenovi islamski teroristi  i dalje u BiH".

Tada je ispred kafea "Feniks" u Turbetu kod Travnika pronađeno pismo u kome "Islamska teroristička organizacija Sarajevo", odnosno lokalni ogranak Hamasa iz Turbeta, upozorava na buduće terorističke akcije usmjerene na tamošnje Hrvate, "ustaše", policiju i "otpadnike od islama". Letak je ostavljen na vjetrobranskom staklu automobila mladića hrvatske nacionalnosti.

- Sama pojava Hamasa u srednjoj Bosni dovoljan je znak za uzbunu. U policiji i u IPTF-u su potvrdili da znaju da je to djelo mudžahedina, pripadnika Hamasa, te da je riječ o direktnoj prijetnji povratku hrvatskog naroda u opštinu Travnik i cijele srednje Bosne, pisala je štampa.

Iako je američki Stejt department još tada stavio BiH na spisak zemalja u kojima djeluju terorističke organizacije  i zatražio protjerivanje iz BiH vođa islamskih dobrovoljaca koji su tokom rata u BiH došli da pomognu "braći po vjeri", to do danas nije učinjeno.

Rat države Izrael i terorista

Margetić je naveo da je pismo podrške premijera RS Milorada Dodika upućeno Izraelu mudar potez jer se u pojasu Gaze, kako je rekao, ne vodi rat u kome postoje dvije suprotstavljene strane "nego postoji izraelska država i vojska, s jedne, i teroristička organizacija, sa druge strane".

- Političko Sarajevo aktivno se uključilo u Hamasovu propagandu protiv Izraela. Bilo je očekivano da će napasti istupe iz RS - kaže Margetić.

Ističe da je prijateljstvo sa Izraelom imperativ za civilizovane zemlje.

- Ili smo protiv terorizma i na strani Izraela, ili podržavamo islamski terorizam. Hamas koristi palestinske civile kao živi štit - kaže Margetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana