FBiH slavi ulazak u rat

Željka Domazet
FBiH slavi ulazak u rat

Banjaluka, Sarajevo - Obilježavanje 1. marta kao dana nezavisnosti BiH vrijeđa srpski narod i Srpsku, poručili su zvaničnici RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je obilježavanje 1. marta, koji je predstavljen kao dan nezavisnosti BiH, težak falsifikat istorijskih činjenica, protivno bilo kom ustavnom i zakonskom aktu ove zemlje.

- Proslava 1. marta kao dana nezavisnosti BiH nije ni ustavna ni zakonita, jer nikada nije usvojen zakon o praznicima na nivou BiH. Za organe i institucije RS 1. mart je dan kada je donesena nelegitimna odluka o izlasku tadašnje SR BiH iz Jugoslavije preglasavanjem srpskog naroda, poslije čega je došlo do tragičnog sukoba i građanskog rata u BiH. U pamćenju srpskog naroda trajno je prisutno sjećanje da je toga dana kod Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u centru Sarajeva ubijen srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, čime je Srbima poslata nedvosmislena poruka kakva ih budućnost čeka u tako zamišljenoj državi - istakao je Čubrilović.

Premijer RS Željka Cvijanović naglašava da je 1. mart tužan i tragičan datum za srpski narod na ovim prostorima i da su događaji koji su se tada desili, održavanje referenduma i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji bili uvod u rat.

- To nije praznik cijele BiH i činjenica da je danas praznik samo u jednom njenom dijelu dovoljno govori o BiH - rekla je Cvijanovićeva navodeći da je za nju praznik 9. januar - Dan Republike i da će RS nastaviti slaviti svoje praznike.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je da 1. mart ne može biti praznik za srpski narod, jer je on asocijacija na ubistvo srpskog svata i na odluku na osnovu koje se mimo volje tog naroda odlučivalo o sudbini BiH. Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je u nedjelju da je za RS neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao bilo kakvog dana u vezi sa BiH.

- To nije datum koji je usvojen kao praznik, niti se slavi na nivou BiH ili na nivou RS, a njegova proslava je guranje prsta u oko srpskom narodu i Srpskoj - kaže lider DNS-a Marko Pavić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da za RS današnji dan nije praznik, već datum kada je zapaljen ratni fitilj. Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić smatra da 1. martu ne treba pridavati značaj i ignorisati njegovo obilježavanje. Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović ističe da one koji su inicirali i sproveli referendum 1992. i time prouzrokovali rat treba procesuirati pred pravosuđem.

Mastilović

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović kaže da je zločin na Baščaršiji, koji se dogodio 1. marta 1992. godine, bio samo jedna od tragičnih manifestacija vijekovima taložene i stalno iznova pothranjivane mržnje prema Srbima.

- To je bila i varnica koja je zapalila već spremno bure baruta u BiH - istakla je Mastilovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana