Egzodus sarajevskih Srba podvig visoke svijesti

Srna
Egzodus sarajevskih Srba podvig visoke svijesti

Sokolac - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Sokocu da je egzodus Srba iz Sarajeva podvig visoke svijesti.

“Svojim izlaskom iz opština i sa teritorije koja je dodijeljena muslimansko-hrvatskoj federaciji pokazali su ljubav prema srpskom narodu i prema novostvorenoj Republici Srpskoj verifikovanoj u Dejtonu”, rekao je Savčić novinarima.

On je izrazio ogromno poštovanje i divljenje za ono što su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korupsa Vojske Republike Srpske i Centra službi bezbjednosti, kao i čitav narod Srpskog Sarajeva uradili u ratu.

“U ovoj priči se ne radi o izgubljenoj bici, u ovoj priči se radi o odbranjenim ognjištima, o tome da je svaka bitka dobijena, da su Sarajevsko-romanijski korpus i srpski narod Sarajeva držali više od jedne trećine ukupnih neprijateljskih snaga na svojim leđima”, istakao je Savčić.

On je konstatovao da je zbog toga egzodus sarajevskih Srba specifičan u odnosu na sve srpske priče u novijoj i starijoj istoriji, zbog čega zaslužuje posebno poštovanje i divljenje.

“Više puta sam ponovio da bi da se to desilo drugom narodu do sada bi bile napisane mnoge knjige, snimljeni mnogi filmovi. Ubijeđen sam da bi pobrali sve svjetske nagrade jer je to interesantna priča”, rekao je Savčić.

On je dodao da onda kada su Srbi žrtve i progonjeni to nije zanimljiva priča za svijet.

Savčić je danas sa drugim zvaničnicima Republike Srpske i grada Istočnog Sarajeva i opština u sastavu grada prisustvovao obilježavanju 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba.

Programom obilježavanja završetka egzodusa bilo je predviđeno odavanje počasti poginulim borcima i polaganje vijenaca na Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu, parastos u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji te kulturno-duhovni program u Kulturnom centru u Palama. 

Vučković: Sarajevski Srbi su platili cijenu stvaranja srpske

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je danas na Sokocu da su sarajevski Srbi platili cijenu stvaranja Republike Srpske i da je pet sarajevskih opština predato muslimansko-hrvatskoj federaciji da bi Srpska potvrdila svoj status i da bi svi njeni građani imali slobodu.

“Ove godine obilježavanje 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba posebno je po dvije stvari - po tome što smo uspjeli u namjeri da obilježavanje ovog događaja bude organizovano na nivou Republike Srpske, kao i po tome što je Vojničko spomen-groblje na Sokocu žMali Zejtinlikž dobilo status spomenika od nacionalnog značaja za Srpsku”, rekao je Vuković.

Vuković je ocijenio da ovaj događaj zaslužuje da bude na takav način obilježavan.

Prema njegovim riječima, sa druge strane, ovo je događaj koji je važan i zbog toga što se uvijek na današnji dan kaže da su sarajevski Srbi platili cijenu stvaranja Republike Srpske.

“Mi sarajevski Srbi koji smo tada izašli, dugo vremena smo žalili zbog te činjenice, ali danas imamo dovoljno ponosa da kažemo da živimo u slobodi i da imamo Republiku Srpsku”, rekao je Vuković novinarima na Sokocu, gdje je prisustvovao obilježavanju 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba.

On je podsjetio da su se Srbi iselili ne samo na prostor Istočnog Sarajeva i nekadašnjeg Srpskog Sarajeva nego i u Podrinje, u Srbiju i nažalost i u treće zemlje, pa sve do Australije i Amerike.

“Time je razbijena intelektualna srpska supstanca Sarajeva koja je bila veoma važna za stvaranje Republike Srpske i možda je i promijenjen tok nekih narednih događaja koji su uslijedili u samoj Republici Srpskoj”, istakao je gradonačlnik Istočnog Sarajeva.

On je izrazio zadovoljstvo što su se danas na Vojničkom spomen-groblju okupili i zvaničnici Republike Srpske i predstavnici sa lokalnog nivoa i izrazio nadu da će zajedno u narednom periodu davati značaj ovom datumu koji mu i pripada.

Na inicijativu uprave grada Istočnog Sarajeva, Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova odredio je da se 16. marta od ove godine obilježava sjećanje na egzodus sarajevskih Srba.

Ovaj datum određen je jer je to bio posljednji dan organizovanog izlaska Srba sa teritorija koje su Dejtonskim sporazumom pripale Federaciji BiH, odnosno iz naselja Grbavica koje je na taj dan prešlo pod federalnu vlast.

Ne želeći da žive pod vlašću neprijatelja od kojih su u ratu odbranili svoje domove i imanja, oko 120.000 Srba iselilo se od decembra 1995. do 16. marta 1996. godine iz Ilijaša, Ilidže, Hadžića, Vogošće i Grbavice, a oni su sa sobom prenijeli i posmrtne ostatke svojih najmilijih od kojih je oko 500 ahranjeno na Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik”

Karadžić-Jovanović: Srbi bili primorani da napuste Sarajevo

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević izjavila je danas na Sokocu da su Srbi prije 23 godine bili primorani da napuste Sarajevo, te zahvalila nadležnim instuticijama koje su prihvatile inicijativu da ovaj prelomni događaj za Republiku Srpsku i Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” dobiju nacionalni značaj.

“Ovo je grad Istočno Sarajevo, ovo ovdje su te Sarajlije... Radićemo svi na tome da oni koji su preuzeli obavezu da ovo njeguju, imaju snage i mogućnosti da urade sve da se popravi ono što godinama ovdje nije rađeno, da ove spomenike sačuvamo i od propasti i od žzuba vremenaž”, rekla je Jovičevićeva na vojničkom groblju na Sokocu, gdje je prisustvovala obilježavanju 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba.

Jovičevićeva je istakla da su Srbi željeli da napuste Sarajevo onakvo kakvo im je ostavljeno prostim potezom olovke na papiru, jer nisu željeli da budu građani drugog ni trećeg reda niti su željeli da strepe u tom svom Sarajevu.

“Odlučili su se da ostave sve ono što su stvarali i oni i njihovi preci vijekovima unatrag. Odlučili su se čak da ponesu sve ono što je sastavni dio njihovog života, što je moglo da stane u kese, pakete, poneko vozilo. To znači da su, prije svega, ponijeli dio uspomena i svoje mrtve”, rekla je Jovičevićeva.

Prema njenim riječima, ono što je sarajevski Srbin morao i na šta je bio primoran da uradi na kraju je i želio, jer nije želio da ostane u takvom gradu.

Jovičevićeva je zahvalila nadležnim institucijama na čelu sa Vladom Republike Srpske što su poslije više od 20 godina prihvatili inicijativu da Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu dobije status spomen-obilježja od nacionalnog značaja i da egzodus sarajevskih Srba kao prelomni događaj za Republiku Srpsku dobije svoje mjesto u kalendaru obilježavanja značajnih datuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana