Dudaković direktno naređivao ubistva zarobljenika

Darko Momić
Dudaković direktno naređivao ubistva zarobljenika

Banjaluka - Bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, kome se danas pred Sudom BiH nastavlja suđenje za ratne zločine, izdavao je direktne naredbe za ubistvo zarobljenih srpskih vojnika i civila i optužnica je puna konkretnih slučajeva i nepobitnih dokaza protiv njega.

U optužnici koja je u posjedu “Glasa Srpske” navodi se da su brojna ubistva počinjena u ranim jutarnjim časovima 15. septembra 1995. godine kod tadašnjeg motela u blizini raskrsnice puteva Drvar - Ključ - Bosanski Petrovac.

- Iza motela su bile već pripremljene najmanje tri masovne grobnice, iz čega je jasno da je postojala jasna namjera da zarobljenici budu pobijeni i da se počini ratni zločin. U prijepodnevnim časovima 15. septembra 1995. godine Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica i Edin Domazet ubili su jednog zarobljenog vojnika, drugog ranili u grudi i potom dokrajčili, a trećeg ranjenog je kratko ispitao Dudaković, opsovao mu majku i zatim naredio da ga ubiju, što su ova trojica i učinila - navodi se u optužnici.

U prijepodnevnim časovima, navodi se dalje, na lokaciju iza motela dovedeno je sedam civila srpske nacionalnosti i Dudaković je trojici ljudi iz svoje pratnje, među kojima je bio i izvjesni Pizdarija, naredio da ih ubiju, što su oni i učinili.

- Istoga dana na istu lokaciju dovedeno je sedam zarobljenika koje je Dudaković kratko ispitao, a potom pripadnicima 5. bataljona vojne policije Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Sanelu Šabiću, Hasanu Ružniću i svom ličnom pratiocu Ibrahimu Šiljdediću naredio da ih ubiju, što su oni i učinili. Nakon što je jedan od zarobljenih preživio strijeljanje i jaučući govorio da ga ne ostavljaju, već da ubiju i njega, prišao mu je Hasan Ružnić i ispalio mu metak u glavu i usmrtio ga, a potom i svakom od ostalih ubijenih zarobljenika ispalio još po jedan metak u glavu - navodi se u optužnici.

Nakon što su pripadnici Petog korpusa 16. septembra probili liniju odbrane VRS u rejonu Ripča, navodi se dalje, u mjestu Ramići su naišli na ranjenog pripadnika VRS i donijeli ga pred Dudakovića te rekli da ne mogu više da ga nose zato što puno krvari. On je naredio Huseinu Balagiću da ga ubije i on je to učinio.

- U tom mjestu se predao Dragan Dujković, pripadnik Zvorničke brigade, i Dudaković ga je kratko ispitao i izdao naredbu da ga ubiju i to je učinio Ejub Koženjić zvani Šeširdžija. Civil Božo Mrkajić (1915) predao se na lokaciji između sela Peći i Krasulje i ubijen je pred Dudakovićem koji ga je kratko ispitao prije nego što je naredio da ga ubiju - navodi se u optužnici.

Posmrtni ostaci

 

U optužnici se navodi da su pripadnici Policijske stanice Ključ 23. septembra pronašli vojnike VRS Novicu Bajića, Zorana Rujevića, Mladena Rujevića i Milorada Marčetu kako lutaju šumom.

- Odveli su ih u službene prostorije, a kasnije toga dana predali pripadnicima 5. bataljona vojne policije Petog korpusa Armije RBiH koji su ih lišili života. Posmrtni ostaci trojice su ekshumirani poslije rata, a za posmrtnim ostacima Novice Bajića se još traga - navodi se u optužnici.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana