Državljani BiH i Čečeni glavna snaga džihadista u Austriji

B. Đ.
Državljani BiH i Čečeni glavna snaga džihadista u Austriji

Beč - Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije označilo je 287 osoba u toj zemlji potencijalnim džihadistima i stavilo ih pod stalni nadzor, a najbrojniji među njima su Čečeni i državljani BiH.

U izvještaju, koji je na zahtjev Slobodarske partije, ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka dostavio parlamentu navedeno je da je 287 građana Austrije i simpatizera Islamske države planiralo da otputuje u ratne zone u Siriji i Iraku da bi se priključili džihadistima. U izvještaju je navedeno da su 44 osobe iz Austrije poginule u borbama u Siriji, da se sa ratišta vratilo 87 džihadista, dok ih je 50 spriječeno na granici da odu u Siriju.

- Džihadisti iz BiH su stigli među izbjeglicama koje su devedesetih godina prošlog vijeka napustile BiH i dobile azil u Austriji - navedeno je u izvještaju.

Gotovo svaki drugi bivši terorista ili simpatizer Islamske države došao u Austriju kao izbjeglica i mjesečno je dobijao 840 evra državne pomoći.

- Kako je moguće da smo mi finansirali ove veoma opasne osobe samo zbog njihovog statusa azilanta? Zahtijevamo hitnu deportaciju tih osoba - rekao je predsjednik Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana