Dragana Ristić, pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo RS: Turizam potencijal za razvoj

Milijana Latinović
Dragana Ristić, pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo RS: Turizam potencijal za razvoj

Turizam predstavlja neiskorišćen resurs za razvoj privrede i ekonomije u Srpskoj, a osim bogate ponude planinskog, banjskog i vjerskog turizma, posjetioce privlače i festivali, koji su trend svuda u svijetu, istakla je pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo RS Dragana Ristić.

- RS ima bogatu i raznovrsnu turističku ponudu za domaće i strane goste. Statistički podaci govore da je u 2017. godini zabilježeno povećanje broja dolazaka i noćenja turista za sedam odsto u odnosu na 2016. godinu - rekla je Ristićeva.

GLAS: Šta možemo ponuditi turistima iz cijelog svijeta?

RISTIĆ: Turisti mogu da uživaju u zimskom turizmu na Jahorini, kulturnom, vjerskom i vinskom turizmu u Trebinju ili da posjete banjske centre “Vrućica”, “Laktaši”, “Slatina” i “Kulaši”. Mogu da uživaju u Banjaluci, koja je administrativni centar, Bijeljini koja je poznata po etno-selu Stanišići ili da posjete “Andrićgrad” u Višegradu. Seoski turizam je razvijen na području Šipova, Mrkonjić Grada i Ribnika, dok je avanturistički turizam razvijen u Foči i u Banjaluci. Festivali “Demofest” i “Freš vejv” u Banjaluci, “OK fest” na Tjentištu i “Egzit” festival na Jahorini privlače brojne goste iz cijelog svijeta. Izdvaja se i bogata ponuda zdravstvenog turizma, a na inicijativu ministarstva osnovan je Klaster zdravstvenog turizma RS. Planirano je da do kraja mjeseca bude održan okrugli sto sa temom razvoja zdravstvenog turizma.

GLAS: Gdje ima najviše posjetilaca i odakle su?

RISTIĆ: Najveća posjećenost u prošloj godini ostvarena je u banjskim centrima i na planinama. Osim domaćih, najviše gostiju bilo je iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koji su ostvarili oko 40 odsto noćenja. Izdvajaju se i Turska, Austrija, Italija, Njemačka i Holandija.

GLAS: Šta je urađeno na unapređenju turističke ponude?

RISTIĆ: Investirano je u Olimpijski centar “Jahorina”, a efekti se ogledaju u veoma uspješnoj protekloj zimskoj sezoni. Rad Olimpijskog centra smo podržali i ove godine, tako da spremno ulazimo u predstojeću zimsku sezonu. Zakonskim i podzakonskim aktima i strateškim dokumentima kreiramo razvojnu i stimulativnu politiku za razvoj turizma. Podržavamo i projekte seoskih domaćinstava, promocije turističkih organizacija, rafting i drugih klubova, kao i manifestacije od republičkog i međunarodnog značaja. Povećano je ulaganje u smještajne kapacitete, pogotovo u hotele visoke kategorije u Trebinju. Primijećen je i rast smještajnih kapaciteta u Banjaluci, naročito stanova na dan.

GLAS: Koje aktivnosti ministarstvo planira?

RISTIĆ: Planiramo da, po uzoru na Srbiju, uvedemo turističke vaučere za odmor, s ciljem podsticaja razvoja turizma u RS. Vaučeri za odmor su nastali kao svojevrsna mjera za razvoj socijalnog turizma. Takav odmor moguće je na osnovu dobijenih vaučera ostvariti isključivo na domaćem tržištu, pa samim tim oni imaju višestruku korist. Cilj je razvoj domaćeg turizma u svim lokalnim zajednicama, s tim da će biti favorizovane nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine. Korisnici vaučera za odmor bili bi penzioneri, nezaposleni, lica sa neto primanjima ne većim od 1.000 KM mjesečno, ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca, civili sa invaliditetom, nosioci poljoprivrednih gazdinstava i studenti.+++

Turističke agencije

GLAS: Kakva je saradnja sa turističkim agencijama?

RISTIĆ: Interesovanje pokazuju i agencije iz regiona, kao i turoperateri. Najstarija i vodeća svjetska agencija “Tomas Kuk” posjetila je Srpsku i pokazala interesovanje za dovođenje turista u naše krajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana