Dragan Čović: Bošnjaci su pokušali da izaberu i srpskog člana Predsjedništva

Darko Gavrilović
Dragan Čović:  Bošnjaci su pokušali da izaberu i srpskog člana Predsjedništva
Dragan Čović: Bošnjaci su pokušali da izaberu i srpskog člana Predsjedništva

Izborni rezultati veoma jasno pokazuju da se želja Bošnjaka da utiču na izbor članova Predsjedništva BiH nije manifestovala samo u Federaciji BiH, već se ta težnja prenijela i na Republiku Srpsku, odnosno izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Izjavio je to u intervjuu za "Glas Srpske" Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

- Brojevi su nemilosrdni, vidi se iz kojih područja dolaze glasovi i kako se slažu isto kao i u slučaju Hrvata. Ako neko želi na takav brutalan način da zloupotrijebi osnovu Dejtona onda šalje vrlo jasnu poruku - kaže Čović.

* GLAS: U izbornoj noći ponovo ste aktuelizovali tezu da je jedino rješenje za Hrvate u BiH formiranje federalne jedinice sa većinskim hrvatskim stanovništvom i sjedištem u Mostaru. Na koji način namjeravate da ostvarite taj cilj?

ČOVIĆ: To nisam kazao u afektu u izbornoj noći nego sam samo naglasio još jednom, jer glas o tome šta se dešava hrvatskom narodu u FBiH i BiH uglavnom nijedan medij iz Sarajeva neće prenijeti. Kazao sam ono što mi već govorimo i o čemu raspravljamo bar četiri godine. To nije bila samo tema za pregovaračkim stolom kada sjede Hrvati, već smo o tome razgovarali i sa predstavnicima srpskog i bošnjačkog naroda, jer moramo naći rješenje koje će biti po mjeri BiH, a da udovoljimo i uvažavanje građana iz sva tri naroda. Vjerujem da je to jedno od mogućih rješenja ili jedno od rješenja koje će biti najlakše ostvariti, jer postoje i drugi modeli, koji bi nam omogućili ravnopravnost sa druga dva naroda. Razmišljanja srpskog naroda su maltene izbalansirana sa stavom 90 odsto hrvatskog naroda oko potrebe formiranja jedne federalne jedinice sa hrvatskom većinom. Vjerujem da smo među Bošnjacima u jednom trenutku imali zavidan nivo razumijevanja prema ovom stavu. Na taj način bismo dobili racionalniju državu i izbrisali za sva vremena strah da će neko drugi zloupotrijebiti kojekakve ustavne mogućnosti kao što činimo ovaj put kroz izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

* GLAS: To je kompromis koji je postignut u Prudu?

ČOVIĆ: Predlagali smo tada traženje kompromisa između onog što zagovaraju tri naroda i mi smo svjesni realnosti RS. Vjerujem da je koncept sa tri federalne jedinice prihvatljiv, s tim da smo mi predlagali da Sarajevo bude posebno uređen distrikt. To je nešto za šta duboko vjerujem da može da pridobije podršku međunarodne zajednice, koja je u kompletu podržala Prudski sporazum, koji smo potpisali Dodik, Tihić i ja. Uvjeren sam da je to moguće realizovati u sljedećih godinu. To je neophodno, jer izborni rezultati veoma jasno pokazuju da se želja Bošnjaka da utiču na izbor članova Predsjedništva nije manifestovala samo u FBiH, već i na RS, odnosno izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

* GLAS: Hoćete reći da su i Ivanića podržali Bošnjaci?

ČOVIĆ: Ako zbrojite glasove sve je jasno. Neću ja to kazati, neka to rade analitičari u RS. Međutim, brojevi su nemilosrdni i jasno se vidi iz kojih područja dolaze glasovi i kako se slažu isto kao i u slučaju Hrvata. Kada kažem da je za Komšića glasalo 99 odsto Bošnjaka to se vrlo lako može provjeriti kada se pogledaju glasačka mjesta u onim područjima gdje su Hrvati u većini. Svega dva odsto Bošnjaka nije glasalo za Komšića. I to je onda jedna jasna poruka. Ako neko želi na takav brutalan način da zloupotrijebi osnovu Dejtona onda šalje vrlo jasnu poruku.

* GLAS: Šta za Hrvate u BiH znači izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka?

ČOVIĆ: Nemam ništa protiv Komšića, ali imam protiv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Komšića. Meni ne bi smetalo da su Bošnjaci izabrali Komšića za svog člana Predsjedništva i u tom slučaju mi bismo vrlo rado s njim sarađivali, budući da bi tek tada bio uistinu vjerodostojan. On se ne osjeća Hrvatom i to čovjek i ne krije. Sada imamo apsurd da Bošnjaci sa 300 hiljada glasova biraju hrvatskog člana Predsjedništva, a sa 150 hiljada glasova bošnjačkog člana. Oni ovako formalno imaju dva člana Predsjedništva i to je opasnost ne samo za Hrvate već prije svega za BiH.

* GLAS: Da li je pobjeda Komšića na neki način zasjenila uspjeh HDZ-a BiH na teritoriji sa većinskim hrvatskim narodom gdje ste ubjedljivo pobijedili?

ČOVIĆ: Obrnuto. Mislim da bismo mi imali problem da je recimo Komšić dobio 130 hiljada glasova, jer bi nam tada svi govorili da smo mogli dobiti svog člana Predsjedništva BiH da smo imali jednog kandidata. Ovako se vrlo jasno stavilo do znanja da nam ne bi bilo dovoljno ni dvostruko više glasova nego što je izašlo Hrvata na izbore. To je jedna vrlo jasna poruka Hrvatima da u FBiH nemaju šta da traže i da je to bošnjačka FBiH. Utoliko je pobjeda HDZ-a BiH važnija za mobilizaciju hrvatskog naroda. Ovom pobjedom smo otvorili mnoga pitanja i svaki političar koji predvodi neku hrvatsku opciju u BiH razmišlja kao što govori Dragan Čović. To je uspjeh ovog izbornog rezultata Komšića. Evidentno se poslije njegove pobjede mobilisao hrvatski narod i hrvatska politika.

* GLAS: Ovih dana ste govorili da će biti veoma teško formirati vlast, posebno na nivou BiH. Koje bi stranke mogle biti koalicioni partner HDZ-a BiH?

ČOVIĆ: U normalnoj državi bi trebalo da bude da je vladu jednostavno napraviti. Imate najjaču stranku kod Srba, to je SNSD, imate najjaču stranku kod Hrvata, to je HDZ BiH i imate najjaču stranku kod Bošnjaka, to je SDP i riješili ste pitanje vlasti. S obzirom na to da znamo kako je funkcionisala naša saradnja u posljednje dvije godine bojim se da će ova vlast biti teško postavljena. Zbog toga sam i rekao da bismo mogli imati iduće opšte izbore za dvije godine zajedno sa lokalnim izborima. Mislim da se vlast neće moći formirati bez najjačih stranaka, ali će nam ovaj put trebati jako dugo vremena. Volio bih da to uradimo u sljedeća dva-tri mjeseca, međutim, kada sam vidio rezultate nisam previše optimističan. Mi ćemo razgovarati sa većinom stranaka, sigurno ću se sresti sa Dodikom u sljedećih desetak dana, a nastojaću da se sretnem i sa jednim brojem predsjednika stranaka s bošnjačkim predznakom. Nisam mislio da ću to ikada kazati, ali ne vjerujem da ćemo u ovoj godini napraviti iskorak.

* GLAS: Kako komentarišete najavljenu saradnju SDA i SDP BiH?

ČOVIĆ: Ono što znam je da recimo najjača srpska stranka ne želi da sarađuje sa SDP-om. S druge strane saradnja između SDA i SDP-a se na neki način nudila kao moguće rješenje i prije izbora. Evidentno je da se kroz medije u FBiH posljednjih dana forsira ta koalicija, međutim, moguća su tu i potpuno drugačija rješenja. Vidjeće se to za dva-tri mjeseca kada se shvati da ne možete silom formirati vlast.

* GLAS: Dakle HDZ BiH nije dio te priče?

ČOVIĆ: Nismo ni planirali biti dio te priče. U vrijeme Alijanse za promjene 90 odsto hrvatskog naroda je podržavalo HDZ, a služio je kao marioneta sljedeće dvije godine. Te pouke su bile katastrofalne i za hrvatski narod i za BiH, tako da mi ovaj put ne želimo da budemo dio takvih projekata.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana