Dodik: Niko nije rekao da će biti rata, radi se o svečanosti

nezavisne.com, Srna
Dodik: Niko nije rekao da će biti rata, radi se o svečanosti

BANjALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je 12. maj Dan Vojske Republike Srpske i da je to dan sjećanja, dan prisjećanja na žrtve i na važne bitke.

“U Zakonu piše da Treći pješadijski puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Šta bi bila tradicija, nego sve to o čemu smo govorili? Komšić ima pravo na tužbu, vidjećemo”, naveo je Dodik.

Na pitanje da li je tražio saglasnost Ministarstva odbrane, odgovorio je da je on njima nadležan, a ne oni njemu.

“Meni su objasnili pravila da Puk ima pravo na pukovsku uniformu. Šta je tu problem? Što će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Ja sam njima nadležan, nisu oni meni. Ja sam taj koji je vrhovni komandant, nisu oni. Pročitajte, Treći pješadijski puk, kao i ostali, imaju pravo na pukovske uniforme. Naše je opredijeljenje da to bude ona crveno-plava. Ne zanima me šta oni u Sarajevu rade. Mogu da uvedu 5.000 u rezervni sastav, ja neću progovoriti nijedne riječi. OS BiH su bile upotrijebljenje u Gacku kada je podizan spomenik ustašama, jesmo reagovali, ali šta sad? Niko nije rekao da će to biti rat. Radi se o svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske. Evo neka budu relaksirani svi, ukoliko i na to budu digli galamu, naći ćemo načina. Uzećemo, postrojićemo se, obučemo jedan dio ljudi, stavićemo na stadion Borca i obilježićemo. Hoćete nam i to zabraniti? Nećete naravno. Kakva je ovo sad galama odjednom? Ali nema problema, biće postrojeno i biće urađeno na najbolji mogući način”, kazao je Dodik.

On je dodao da “pošto oni nama to brane, sada tražim i to ću uraditi da se naprave uniforme za jedan dio momaka koji neće imati oružje, ali će imati uniforme. Ako ne možemo u kasarni Kozara, još bolje”.

Dodik: Priča o MAP-u smišljeno pokrenuta iz Sarajeva

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je političko Sarajevo smišljeno pokrenulo, odmah nakon izbora, priču o Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP), da bi se onemogućilo formiranje vlasti.

On je napomenuo da je već mjesecima poznato da je SBB dio vladajuće koalicije, da su sve vrijeme očigledno sinhronizovano odugovlačili, te podsjetio da je već kod prvih razgovora traženo ministarstvo bezbjednosti za lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

“To govori o tome da je manipulacija u tom pogledu smišljena, mada meni nije jasno šta je cilj i zašto je to dobro što oni sedam mjeseci onemogućavaju primjenu rezultata izbora”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da je to odugovlačenje na štetu BiH, koja je za ovo vrijeme izgubila delegaciju u Savjetu Evrope, da parlament ne radi, a da je samo Predsjedništvo BiH nastojalo da riješi neka pitanja.

“Evropa je veoma jasno rekla da nema uslova za formiranje vlasti. Dakle, MAP nije uslov za formiranje vlasti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, MAP bi trebalo da bude zajednički program, jer ne postoji nacionalni, ni državni.

“To je napravljeno od prethodnog ministarstva, tu je svašta predviđeno, između ostalog, reforma policije, obaveze koje se traže su potpuno urušavanje ustavnih prava Republike Srpske, to se naravno nije moglo prihvatiti”, naveo je Dodik.

Dodik je naveo da time što se preda plan, to znači da ste opredijeljeni za put ka članstvu u NATO, te ponovio da Srpska jeste za saradnju sa NATO-om, ali ne želi članstvo.

On je rekao da poziva NATO da se napravi plan neke saradnje u okviru Partnerstva za mir i dogovori šta bi moglo ove godine da se radi.

“Ako se išta pošlje prema NATO-u mora da sadrži rečenicu da to nije odluka o članstvu, niti preferira članstvo, niti prihvatanje MAP-a, da se ne bi moglo spekulisati”, istakao je Dodik.

Dodik poručio Incku da može okačiti mačku o rep svoja bonska ovlaštenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da visoki predstavnik u BiH “može da okači mačku o rep svoja bonska ovlaštenja”.

“Nisam rekao da treba ukinuti Oružane snage BiH, to je bio dio odluke koju je donijela NSRS. To što mi tada nismo imali dovoljno vizije ili sposobnosti da to odbijemo, to je neka druga priča ali imam pravo da govorim da je to bila greška. Ja sam tada kao opozicionar tražio da se ukine ukupna vojna struktura, oni to nisu pristali i nažalost ukinuta je Vojska Republike Srpske i formirane Oružanih snaga. Imam pravo da govorim o svom radu, moj rad tada nije bilo nešto što je dobro za sve nas ovdje”, rekao je Dodik, prenosi N1.

“Može da okači mačku o rep svoja bonska ovlaštenja. Provociram ga da to uradi, da vidim koliko je jak. Kako će to uraditi? Kakva bonska ovlaštenja? To može uraditi samo na bazi konsenzusa PIK. Dejtonski sporazum ne podrazumijeva PIC. Smijenićete nekog? Nećete, prošlo je vrijeme i krajnje je vrijeme da odete, a ne da sada vraćate nešto u tom pogledu. Incko ima 24.000 evra platu, plus plaćenu rezidenciju, plus plaćene odlaske kući, nakupi jedno 40.000 mjesečno i naravno da se bori za to i zato daje negativne izvještaje. Ministar u Austriji nema više od 10.000 evra, on ima 24.000. Ko je on? Uveden je Aneksom 10. Nema odluke Savjeta bezbjednosti. Pustite tu psihozu, pokušajmo. Da pokušamo uraditi sve da dobijemo mišljenje EK i da pokušamo doći do kandidatskog statusa da se fokusiramo na izvore finansiranja projekata. Koliko ja razumijem, demokratske standarde Evrope ne može da dobije zemlja koja je pod protektoratom i koja ima visokog predstavnika. Venecijanska komisija je 2005. godine rekla da je nespojiv evropski put sa zemljom koja ima visokog predstavnika”, istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana