Dame u drugom planu i zbog novca

Darko Momić
Dame u drugom planu i zbog novca

Banjaluka - Poslanički i delegatski klubovi u Parlamentu BiH iz budžeta dobijaju više sredstava za finansiranje ukoliko u svom sastavu imaju pripadnice nježnijeg pola, dok na nivou Srpske to nije slučaj, što utiče i na stranke da ne daju više šansi damama.

Prema Zakonu o finansiranju političkih partija BiH, budžetska sredstva za finansiranje rada poslaničkih i delegatskih klubova iznose do 0,2 odsto godišnjeg budžeta BiH. Ovogodišnji budžet BiH, ne računajući sredstva za servisiranje međunarodnih obaveza, iznosio je 950 miliona maraka, pa je za finansiranje političkih partija bilo moguće izdvojiti 1.900.000 KM. Ipak nije izdvojen maksimalan iznos, već 1.730.000 KM, a ta sredstava su u skladu sa zakonom dijele se u omjeru 30:60:10 odsto.

Preciznije, 30 odsto od ukupnog iznosa dijeli se ravnomjerno svim klubovima poslanika, a 60 odsto prema broju osvojenih poslaničkih mandata, dok se preostalih deset odsto raspoređuje srazmjerno broju poslaničkih ili delegatskih mjesta koja pripadaju ženama.

Za razliku od BiH, Zakon o finansiranju političkih partija iz budžeta Republike Srpske, gradova i opština ne daje povlašćen položaj ženama. Prema tom zakonu, sredstva koja iznose ne manje od 0,2 odsto ukupnih budžetskih prihoda iz prethodne godine, dijele se tako što se 20 odsto dijeli ravnomjerno svim klubovima poslanika ili odbornika, a 80 odsto prema broju osvojenih mandata bez privilegovanja pripadnica nježnijeg pola.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Sonja Karadžić-Jovičević koja je u dosadašnjem sazivu bila i potpredsjednica republičkog parlamenta jedna je od samo dvije dame u Klubu poslanika ove stranke. Ona kaže za “Glas Srpske” da bi bilo dobro kada bi se i u RS promijenio zakon i unijela odredba kao u zakonu na nivou BiH kako bi se na taj način favorizovale političke partije da više prostora daju ženama.

- To je jedan od načina da se partije motivišu da pomognu svojim članicama da osvoje mandate, umjesto što rade protiv njih i što ih stavljaju na listu samo reda radi. Nažalost, većina političkih partija u Srpskoj, ako ne i sve, odnose se šovinistički prema pripadnicama nježnijeg pola - kaže Karadžić-Jovičevićeva.

Njeno mišljenje dijeli i poslanik SNSD-a Nataša Radulović koja kaže da nema ništa protiv intervencija u zakonodavstvu koje bi omogućile da u zakonodavnim tijelima, ali i drugim stubovima vlasti bude više pripadnica nježnijeg pola.

- Trebalo bi vidjeti da li će se to uraditi na ovaj ili onaj način, ali svakako da bi bilo dobro da u parlamentarnom životu učestvuje više žena. S obzirom na to da su žene po prirodi pragmatičnije i efikasnije od muškaraca, to znači da bi i parlament, pored toga što bi bio ljepši, bio i efikasniji - kaže Radulovićeva.

Po Zakonu o finansiranju političkih partija RS, finansijska sredstva pripadaju poslaničkom ili odborničkom klubu i u slučaju ako neki poslanik ili odbornik napusti stranku.

U NSRS 14 dama

 

U novom sazivu Narodne skupštine RS biće 14 pripadnica nježnijeg pola. U Klubu poslanika SNSD-a  biće šest dama, a u SDS-ovom dvije, dok će poslaničke klubove DNS-a, PDP-a, SP-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske i koalicije Zajedno za BiH krasiti samo po jedna dama. Od 14 poslanika iz RS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, samo su dvije dame i to Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a i Mira Pekić iz PDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana