Čubrilović: EU obezbijedila 2,3 miliona evra za unapređenje rada Parlamenata u BiH

Srna
Čubrilović: EU obezbijedila 2,3 miliona evra za unapređenje rada Parlamenata u BiH

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da će projekat EU "Unapređenje i nastavak podrške parlamentima u BiH u poslovima evropskih integracija", vrijedan 2,3 miliona evra, omogućiti usvajanje najviših evropskih parlamentarnih standarda u radu.

Projekat će biti finansiran iz IPA sredstava EU, a trebalo bi da bude realizovan u naredne dvije godine.

Čubrilović je o ovom projektu danas u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima parlamenata Mađarske, Austrije i Hrvatske koji su nosioci ovog projekta i zahvalio im za obećanu podršku u okviru novog projekta, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

"Narodna skupština Republike Srpske daće maksimalan doprinos realizaciji ovog projekta, kao što je to činila i ranijih godina", rekao je Čubrilović.

Predstavnik Narodne skupštine Mađarske i rukovodilac projekta Zoltan Horvat zahvalio je Čubriloviću za angažman i odgovorno učešće parlamenta Srpske u ranija dva projekta.

"Cilj novog projekta je jačanje kapaciteta službi Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH, Skupštine Brčko distrikta, kao i kantonalnih skupština u obavljanju poslova u vezi sa procesom evropske integracije zemlje", istakao je Horvat.

Na sastanku je naglašeno da je jačanje i unapređenje rada parlamentarnih službi, uz intenziviranje međusobne parlamentarne saradnje u BiH, potrebno zbog ubrzanja procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji i efikasnijoj primjeni akcionih planova u procesu evropskih integracija.

Istaknuto je da će iz IPA sredstava EU biti realizovan i projekat nabavke IT opreme i softvera za sve parlamente u BiH u vrijednosti od 1,7 miliona evra.

O ciljevima i planovima za realizaciju novog projekta danas su sa predstavnicima projekta razgovarali i generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Zgonjanin, kao i zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Aleksandar Glavaš i član Odbora Srđan Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana