Čović: Kandidatski status 2017. godine?

Srna
Čović: Kandidatski status 2017. godine?

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović očekuje da će BiH do 2017. godine dobiti kandidatski status u EU.

Čović je u razgovoru sa predsjednikom Evropske narodne stranke Žozefom Dolom istakao da je BiH predajom zahtjeva za članstvo napravila značajan napredak u procesu evropskih integracija.

On je naveo da će taj proces biti intenzivno nastavljen ispunjavanjem integracionih obaveza, jer je EU, kako kaže, jedini i pravi put za bolju budućnost BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čović je zahvalio Dolu za dosadašnju podršku BiH na evropskom putu.

Dol je čestitao Čoviću na formalnoj predaji zahtjeva BiH za članstvo u EU i pozvao vlasti u BiH da nakon ovog istorijskog čina još više i predanije rade na ispunjavanju obaveza na putu za članstvo u EU.

On je istakao da je evropski put BiH nesporan i da će u tom smislu Evropska narodna stranka i dalje pružati snažnu podršku BiH, s ciljem što bržeg priključenja EU.

Predaja aplikacije rezultat angažovane politike

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johanes Han rekao je da je današnja predaja zahtjeva za članstvo veliki dan za BiH, te da predstavlja rezultat vrlo aktivne i angažovane politike, kako u BiH, tako i u EU.
Han je čestitao predsjedavajućem Predsjedništva BiH Dragan Čović u Briselu, te izrazio zadovoljstvo što je BiH danas predala vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, čime je pokazala opredijeljenost za EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je pred BiH sada dug put u procesu evropskih integracija, te da BiH uvijek može računati na pomoć EU u tom procesu. On je pozdravio usvajanje mehanizma koordinacije u BiH, naglasivši da je sada vrlo bitna njegova realizacija.

Čović je rekao da je predaja zahtjeva BiH za članstvo u EU poseban trenutak koji će značiti veliku prekretnicu u BiH i da je vjerodostojna predaja zahtjeva rezultat rada administracije EU i svih nivoa vlasti u BiH.

On kaže da BiH očekuje još mnogo obaveza koje treba ispuniti u budućem periodu na putu ka EU i da evropski put nema alternativu.

"Sve zemlje članice EU su uputile srdačne čestitke što pokazuje podršku koju BiH ima na evropskom putu", naveo je Čović.

Čović se nada da će sljedeće godine BiH dobiti status kandidata i otpočeti pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana