Borba protiv sive ekonomije s ciljem jačanja Srpske

Srna
Borba protiv sive ekonomije s ciljem jačanja Srpske

Banjaluka - Nastavak zajedničke borbe protiv sive ekonomije i zaštita prava radnika u narednom periodu treba da budu prioritet s ciljem jačanja Republike Srpske i boljeg socijalnog položaja njenih građana, zaključeno je u petak na sastanku predstavnika Poreske uprave, Inspektorata i Saveza sindikata Republike Srpske.

Na sastanku u Banjaluci ocijenjeno je da postoji spremnost republičkih kontrolnih organa da dosljedno sprovode zakonska rješenja o kojima se dogovore socijalni partneri. Na sastanku je bilo riječi i o kontroli obračuna i isplate bruto plata, sprečavanju zloupotrebe instituta najniže plate od određenog broja nesavjesnih poslodavaca, načinima borbe protiv sive ekonomije i mogućnostima da se zajednički poboljša postojeće stanje. Direktor Poreske uprave Goran Maričić istakao je da će ta institucija nastaviti kontrole s ciljem otkrivanja rada na crno i suzbijanja sive ekonomije.

- Borba protiv sive ekonomije ne zasniva se samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i aktivnosti šire društvene zajednice, zbog čega očekujem da građani, radnici i drugi, prijavljivanjem nepravilnosti, pomognu u otkrivanju rada na crno - naveo je Maričić.

Glavni republički inspektor rada Zoran Mikanović rekao je da dosljednu primjenu Zakona o radu otežava nepostojanje kolektivnog ugovora kojima bi preciznije bili definisani kriterijumi za obračun plata, visina koeficijenta, cijena rada, satnica i slično.

Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić rekla je da očekuje podršku kontrolnih organa i jaču borbu protiv sive ekonomije u Srpskoj.

- Insistiraćemo na izmjeni zakonskih rješenja i potpisivanju kolektivnog ugovora kako bi se spriječile zloupotrebe instituta najniže plate - poručila je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana