Bivši visoki predstavnici: Hrvatska negira izbor Komšića i miješa se politiku BiH

Srna
Bivši visoki predstavnici: Hrvatska negira izbor Komšića i miješa se politiku BiH

Sarajevo - Bivši visoki predstavnici u BiH upozorili su visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH, te pozvali Evropsku komisiju da što prije objavi mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo.

Potpisnici pisma Karl Bilt, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling izrazili su zabrinutost zbog miješanja Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH koje se, kako su naveli, ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske Vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano Predsjedništvo BiH.

Bivši visoki predstavnici naglasili su da se odluka Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” odnosi na Dom naroda Federacije BiH, a ne na izbor članova Predsjedništva.

“Pogrešno tumačenje slučaja žLjubićž upotrebljava se kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Predstavnici HDZ-a iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem tvrde da je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali, ni Ustav BiH niti Izborni zakon BiH ne kažu da članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od 'svojih grupa'“, objasnili su bivši predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Oni su podsjetili da je Čović bio izabran dva puta u Predsjedništvo prema trenutnim izbornim pravilima, te da je služio u mandatima između 2002. i 2005. i 2014. i 2018. godine.

“Od ključne je važnosti da se sa decembarskog sastanka Savjeta za spoljne poslove EU pošalje jasna poruka političkim strankama u BiH i onima van zemlje koji se miješaju u unutrašnja pitanja”, ističe se u pismu.

Bivši visoki predstavnici smatraju da poruke, koje EU treba da pošalje sa svog sastanka, jesu da svaka izborna reforma treba da BiH napravi funkcionalnijom, a ne da vrši dalje podjele po etničkim principima, da je formiranje vlasti prioritet broj jedan, da su granice BiH nepovredive i da Hrvatska ne bi trebalo da se miješa u unutrašnja pitanja u BiH.

“Pozivamo Evropsku komisiju da objavi mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo što prije. Mišljenje Komisije trebalo bi da naglasi važnost prava svih građana kao individua, te podstakne političare da rade na poboljšanju ovih prava kako bi bio unaprijeđen i sam proces pristupanja EU”, navodi se u pismu, prenijela je televizija “N1”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana