Bivši komandant Specijalne brigade policije RS tužio BiH

Srna
Bivši komandant Specijalne brigade policije RS tužio BiH
Bivši komandant Specijalne brigade policije RS tužio BiH

Sarajevo - Bivši komandant Specijalne brigade policije Srpske Goran Sarić, nakon što je pravosnažno oslobođen optužbe za zločin u Srebrenici, tužio je BiH radi naknade nematerijalne štete zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu bude isplaćeno 30.000 KM, dok Pravobranilaštvo BiH smatra da je zahtjev neosnovan.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je krajem prošle godine prvostepenu odluku tog suda kojom je Sarić oslobođen optužbe za ratni zločin u Srebrenici u julu 1995. godine, odnosno da je izdao uputstva i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici.

Na ročištu na kojem je raspravljano o tužbenom zahtjevu rečeno je da je Sarić pod mjerama zabrane proveo više od četiri i po godine, te da je određeni period bio u kućnom pritvoru, prenosi Birn.

Oleg Grubač, vještak medicinske struke, izjavio je da su mjere zabrane, pogotovo kućni pritvor, uticale na Sarićevo psihičko stanje u vidu poremećaja prilagođavanja i blage depresije, kao i da je na intenzitet stresa uticala dužina krivičnog postupka.

Sarićev zastupnik Zagorka Stupar navela je da on odustaje od dijela tužbe koji se odnosi na naknadu materijalne štete i postavila zahtjev da mu bude isplaćen iznos od 30.000 KM sa zateznom kamatom, kao i da mu BiH nadoknadi troškove postupka.

- Ovaj iznos se traži na ime naknade nematerijalne štete i pretrpljene duševne boli nastale zbog povrede prava na slobodu - naglasila je Stupareva.

Nađa Hozić, pomoćnik pravobranioca BiH, rekla je da nema utemeljenja za odgovornost BiH zbog vođenja krivičnog postupka i mjera zabrane pošto to nisu pravni osnovi za naknadu štete, te je prigovorila na nalaz i mišljenje vještaka Grubača.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana